Све боје света у Ликовном салону КЦНС

НОВИ САД: Пројекција видео-радова позоришног, филмског и телевизијског редитеља Филипа Марковиновића, инспирисаних недовршеним белим сликама Мирослава Антића, под називом „Све боје света“ отворена је у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.
izlozba
Фото: novisad.rs

Изложба је део програма манифестације „Антићеви дани“ у оквиру које ће бити одржани културни садржаји на више локација у Новом Саду, посвећени великану Мики Антићу.

Мика Антић је наша вечита инспирација, и сваке године са радошћу организујемо и пратимо манифестацију Антићеви дани. Ова изложба је својеврсан одраз Микиних идеја о слободи, о могућностима, о повезаности између људи, о креативном процесу који је континуиран, индивидуалан, али и саучеснички истовремено. Због тога она има посебну вредност и посебно место у овогодишњем програму манифестације. Славећи лик и дело нашег истинског великана, заправо славимо непролазност уметничког ствралаштва које није заробљено у дефиницијама и крутим оквирима, које је у суштини неодвојиво од живота, и које нас подсећа на хуманији и узвишенији вид постојања човека, нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Слике Мирослава Антића са мотивима поља сунцокрета, настале су 1986. године комбинованом техником на папиру, а неке од њих остале су недовршене. Рељефна структура у облику сунцокрета требало је да послужи као подлога за разливање боја.

Марковиновићев видео рад пројектован је преко белих рељефа сунцокрета, те спаја дигиталну слику двадесет првог века са широким сликарским замасима двадесетог. На тај начин постигнут је аутентичан спој две уметности, два уметника, две генерације и једне идеје. Пројекцију ових видео-радова заинтересовани могу да погледају до 15. марта.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести