Свратишту за децу и младе потребне обућа и одећа већих бројева

Свратиште за децу и младе дневно посети између 20 и 30 корисника старих до 19 година.
д
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Када су лоши временски услови тај број се креће око 40, а током топлијих и сунчаних дана, просторије су углавном празне. Према речима координатора Свратишта Николе Јовановића од јануара до октобра било је око 370 активних корисника, што је нешто више у односу на раније.

- Сваке године бележимо повећање броја корисника, а нажалост у последње време и више малолетничких трудноћа - казао је Јовановић. - Ове године смо приметили да су породице, још од пролећа, много чешће повеле децу која су наши корисници, да раде у надници на њивам, због чега су изостајали из школе. Вероватно је ситуација с коронавирусом утицала на њихове приоходе, који су због прописаних мера у претходном периоду изостали, те су ангажовањем већег броја чланова породице у надници желели да надокнаде зараду.

Када су лоши временски услови у Свратишту буде око 40 корисника, а током топлијих и сунчаних дана просторије су углавном празне

С обзиром на то да је број деце и младих корисника у порасту, у Свратишту су донације увек добродошле.

Фото: Дневник/Ф. Бакић

- Грађани током читаве године доносе храну и одећу, па имамо ускладиштено већину неопходних ствари - појаснио је Јовановић.

- Међутим, увек нам је потребна одећа јер уколико је лоше време, дешава се да у једном маху поделимо чак 15 јакни. Осим тога, наши корисници живе у лошим условима у нехигијенским насељима Бангладеш и Велики Рит, па често дођу блатњави, брзо поцепају одећу и похабају обућу.


Бројне активности

Током хладних месеци планиране су бројне активности за кориснике јер у том периоду поједина деца од ујутру до увече бораве у Свратишту, па се дешава да им буде досадно.

- Добро сарађујемо са Црвеним крстом Новог Сада, као и с Екуменском хуманитарном организацијом - казао ја Јовановић. - У Свратишту су одржане радионице, предавања, мали концерти, представе, а 20. новембра обележићемо Светски дан детета. Када је реч о образовању и онлајн часовима, успели смо добро да организујемо праћање наставе у нашим просторијма, али, нажалост, нисмо имали места да примимо сву децу.


Грађани углавном доносе слаткише и грицкалице, посебно пред празнике, па тога никад не мањка. Јовановић је нагласио да им је потребна зимска одећа, посебно за адолесценте, од 15 до 19 година, односно већи бројеви, као и обућа величина 40, 41, 42, 43, 44. Наравно, радо ће прихватити и доњи веш јер га добија велики број корисника. Од прибора за личну хигијену имају све што је потребно, али уколико то грађани ипак донесу, никад неће одбити.

С. Ковач

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести