Театар младих „Мишоловка“ окупља децу и младе

Театар младих „Мишоловка“ више од пет година деци и младима пружа могућност да се баве позориштем, а уједно и сопственим развојем. За најмлађе је то само глума, међутим, истина је шира – глума је алат за развој њихове личности те различитих вештина и способности, као што су концентрација, самопоуздање, машта, јасно изражавање, једном речју – контакт са собом.
е
Фото: Фото: Б. Поповић

– Свест је најважнија, морају да знају ко су, шта желе, науче да се у одређеним ситуацијама изборе за себе, те да, ако су у некој ситуацији у мањини, јасно и гласно изразе своје неслагање, а да се због тога не осећају лоше – објашњава драмски и позоришни педагог Ибро Сакић, који је „Мишоловку“ основао заједно с колегиницом Јеленом Здравковић. – То су главне смернице у нашем раду, а на крају сваке сезоне имамо јавни час у виду представе. Бавили смо се грчким митовима, Чеховљевим приповеткама, Шекспиром... Наша деца и млади изводе представе за све генерације. Али нама је важан процес, то кажем и сваком родитељу. Припремају представу, размишљају о ликовима, мотивацији ликова да нешто учине... Док се баве тиме, деца расту.

„Мишоловка“ тренутно има 84 члана, који су подељени у три групе – од првог до четвртог разреда, од петог до осмог, те средњошколци и студенти. Радионице у трајању од три сата одржавају се недељом у просторијама Високе школе струковних студија за образовање васпитача, а све информације могуће је добити у оквиру „Фејсбук“ странице „Театар младих Мишоловка“.

– Заиста смо им захвални за то што нам уступају своју сцену, а тренутно имамо много пријављених које, нажалост, нисмо у могућности да примимо – наводи Сакић. – Уколико будемо пронашли већи простор, формираћемо нове групе, непрестано се трудимо да у томе успемо. Издвојио бих пример докторке из амбуланте „Јован Јовановић Змај“, која је, испративши наш начин рада, довела око 15 нових чланова. То су углавном била деца без самопоуздања и повучена, којима је било потребно да се у нечему пронађу. Код нас свако поштује свакога, нема подсмевања и сви су спремни да пруже подршку. Сваком детету је вероватно најзначајнији моменат кад на крају радионице седнемо укруг и пола групе му упути подршку попут реченица „Ја бих волео да останеш!“, „Мислим да си се супер снашао за први пут, ја се нисам тако добро снашао!“ и сличних. На тај начин утичемо једни на друге.

Захваљујући „Мишоловци“, млади постају позоришно образована публика. Неки се касније определе и за професионално бављење уметношћу, а најчешће су на почетку били несигурни у себе. То је и једно од објашњења за лого и име „Мишоловка“. Наиме, лого приказује мишоловку која, уместо опруге, има позоришну завесу, која их покрије и увуче у свет театра, заправо отворених и позитивних емоција.

– Друга асоцијација је Хамлетова истоимена представа коју припрема у делу, када путујућим глумцима објашњава како да играњем изазову савест краља Клаудија, а саветује им да не прекораче меру природе. И ми у нашем раду инсистирамо управо на природности. Младе учимо да буду природни у свакој ситуацији и да не морају да се стресирају и глуматају да би били прихваћени, те да је спонтаност једини пут на којем ће бити остварени – закључује Ибро Сакић.

Представа о лику и делу Павла Бељанског

Спомен-збирка Павла Бељанског је, у партнерству с Театром младих „Мишоловка“, урадила пројекат „Музеј младих“ у којем су могли да учествују новосадски средњошколци, независно од тога да ли су чланови „Мишоловке“. У оквиру пројекта осмислили су представу о лику и делу Павла Бељанског. Представа је доживела премијеру, а биће поново приказана 2. новембра.

Кроз шест сцена, односно животних ситуација, у шест различитих простора у Спомен-збирци, публика се креће и упознаје сликаре у животу Павла Бељанског, као и његова дела. Ту је и кустос представе који води публику кроз простор, те се нађу и у самој сцени. Пројекат је, у оквиру конкурса „Публика у фокусу“, подржала Фондација „Нови Сад 2021“.

Б. Павковић

Фото: Dnevnik.rs

 

Пројекат „Нови Сад - Омладинска престоница Европе 2019” реализује ДВП продукција уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести