Три дана дружења и упознавања севера КиМ

Око 20 ученика новосадских основних школа „Жарко Зрењанин“ и „Душан Радовић“, заједно са својим родитељима стигло је данас код својих вршњака, ђака грачаничке школе „Краљ Милутин“.
Drugari iz škole „Kralj Milutin“ priredili srdačan doček Foto: A. Jovanović
Фото: Другари из школе „Краљ Милутин“ приредили срдачан дочек Фото: А. Јовановић

Реч је о акцији „Свим срцем за осмех детета“ која већ пет година заредом пружа прилику да се деца из Новог Сада и деца из српских општина на Косову и Метохији упознају и друже. Последњи сусрет ових ђака био је крајем јануара, када су Новосађани били домаћини.

“Иако је постојала дилема да ли да се упутимо овамо, мислим да су дечји осмеси и жеља да дођу и да се друже победила”, рекао је један од организатора акције Горан Бајшански. “Има доста деце и родитеља који су овде први пут, али им на лицима можете видети ишчекивање и радознале погледе када су крочили на територију Косова и Метохије.”

Ове три школе осмислиле су богат скоро тродневни програм у оквиру којег ће деца обићи манастир Грачаницу и археолошко налазиште „Улпијана“, Газиместан, тврђаву Ново Брдо, манастире Драганац и Соколице, као и Бањске и Рајске Бање.

“Морам признати да смо били у стисци с новцем, али смо се сви организовали и допринели да све што боље испунимо све што смо испланирали”, наводи наставница енгелског језика и координаторка овогодишњег сусрета ОШ „Краљ Mилутин“ Весна Арсић.” Искрено, нисмо могли да дочекамо да дођете! Деца су дошла у школу доста раније и нестрпљиво су цупкала и чекала своје вршњаке да дођу. Једва чекам да узвратимо гостопримство које смо ми добили у Новом Саду.”

Фото: Деца и родитељи из Новог Сада стигли у Грачаницу Фото: А. Јовановић

Ипак, оно што оставља највећи утисак јесте срећа малишана који су радосно дочекали да се поново сретну и друже.

“За сад је све одлично, једва чекам да видим манастире и верујем да ће у сваком случају бити лепо”, каже ученик осмог разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ Влада Евандер.” Очекујем да ће нам бити много лепше него у Новом Саду јер овде имамо нешто ново да видимо.”

Организатори, деца и родитељи боравиће у Грачаници до недеље, када ће се упутити ка Новом Саду, где ће стићи око поноћи.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести