У дому здравља „Нови Сад” Гатријев тест за новорођенчад

Родитељи из Јужнобачког округа могу довести новорођенче да му се уради Гатријев тест у амбуланту Дома здравља „Нови Сад” у Вршачкој 28. Тај тест ради се од петог до осмог дана од рођења, не рачунајући нулти дан, односно дан када су бебе рођене.
1
Фото: Дом здравља „Нови Сад”

У складу с епидемиолошком ситуацијом, да би се спречило ширење ковида-19, родитељи су у обавези да закажу термин за Гатријев тест на бројеве телефона 021/4879-591 или 064/8088181 сваког радног дана од 11 до 13 часова. Термини се заказују с размаком од десет минута да би у амбуланти имали довољно времена за спровођење мера дезинфекције након сваког узорковања.

– Приликом доласка у диспанзер, на улазу родитеље дочекује патронажна сестра која попуњава епидемиолошку анкету током спровођења дезинфекције руку и мерења телесне температуре – каже начелнице Службе патронаже Кристина Недељковић. – Након тога улази се у простор у којем се реализује Гатријев тест. Уколико су бабињара, новорођенче или неко од укућана позитивни на ковид-19, узорковање материјала за Гатријев тест организује се у кућним условима.

Како објашњавају у Дому здравља, Гатријев тест је неонатални скрининг који се ради код све новорођенчади с циљем правовременог откривања конгениталне хипотиреозе и фенилкетонурије. Фенилкетонурија је урођени поремећај метаболизма, при чему се аминокиселине фенилаланина не разграђују у организму него се нагомилавају. Организам није у стању да храну богату протеинима разложи због недостатка или недовољне количине ензима фенилаланина. Тако долази до нагомилавања фенилаланина у крви, што последично доводи до оштећења мозга. Услед тога се јављају ментална ретардација, епилепсије, психомоторни немир и поремећаји понашања. Ти поремећаји се обично примећују у узрасту од четири до шест месеци. Беба на рођењу изгледа потпуно нормално, нема никаквих симптома који би могли указивати на ту болест. Једина успешна терапија је дијета која се заснива на ограниченом уносу фенилаланина. Терапија је индивидуална и зависи од вредности тог ензима у крви. По откривању болести, потребне су редовне контроле и уредно праћење вредности фенилаланина.

У складу с епидемиолошком ситуацијом, да би се спречило ширење ковида-19, родитељи су у обавези да закажу термин за Гатријев тест на бројеве телефона 021/4879-591 или 064/8088181 сваког радног дана од 11 до 13 часова

Конгенитална хипотиреоза је урођена смањена функција штитне жлезде, када се тироксин и тиреостимулирајући хормон луче у смањеној количини или се уопште не луче. Изглед новорођенчета с конгениталном хипотиреозом је карактеристичан: оштра, густа коса, која се спушта ниско на чело, широко лице грубих црта, улегнут корен носа, велики језик који вири из уста. Терапија је хормонска. Уколико се лечење започне што пре, то може спречити оштећења органа, као и појаву других телесних и менталних обољења.

И.Ба.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести