У току припреме за несвакидашњу прославу Нове године у Петроварадину

Како је до Нове године остало мање од десет дана, увелико су у току припреме за прославу најлуђе ноћи, која ће за Новосађане и госте нашег града, по свему судећи, бити несвакидашња, пошто је у оквиру овогодишњег “Дочека” планиран низ јединствених уметничких програма инспирисаних ликом и делом Николе Тесле.
е
Фото: Нови Сад 2022

Око Београдске капије радници већ неколико дана склапају металну конструкцију, светлосни тунел и највероватније бину, већ су поставили посебне натписе, док су око сата на Тврђави постављени светлећи кругови, а на платоу испод њега посебне геометријске инсталације.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Инспирацију за овогодишњи “Дочек” организатори су пронашли у делима светског научника Николе Тесле, који је проглашен за првог почасног грађанина Новог Сада 1936. године, а идеја је да се у новогодишњој ноћи створи симболички мост између „старе” и „нове” године. Пограм 31. децембра ће бити богат, а из Фондације “Нови Сад - Европска престоница културе” најавили су да ће грађани моћи да испрате 2021. годину уз премијерну изведбу позоришне представе посвећене Теслином животу. Након представе, биће формирана поворка, која ће дуж Варадинског моста спојити две обале Дунава и потом наставити кроз Подграђе Петроварадинске тврђаве, где је предвиђено отварање мултимедијалног фестивала на отвореном “Теслина светлосна галерија”.

Варадински мост, стара здања у Београдској улици и Београдска капија, односно сви архитектонски објекти крај које ће грађани пролазити у поворци биће преображени захваљујући магичној игри светлости, покрета и звукова кроз фиксне, динамичке, бежичне и интерактивне аудио-визуелне технологије осветљења, укључујући и тродимензионалне пројекције.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Након визуелног спектакла који ће читаво Подграђе претворити у светлосну позорницу, догађај “Тесла – светлосна галерија” наставиће се низом концерата у новогодишњој ноћи, али и 1. и 2. јануара. У оквиру тог музичког дела програма, којим ће се овај дочек надовезати на досадашњу традицију прославе Нове године и употпунити савремени и експериментални визуелни амбијент прославе у Подграђу, наступиће домаћи и регионални извођачи.

Фото: Дневник (В. Фифа)

С обзиром на то да ће грађани имати прилику да Нову годину дочекају на јединствен начин, остаје да се види да ли ће у наредним данима још нека необична светлосна инсталација обогатити Тврђаву, а барокни Градић претворити у светлосну позорницу.

С. К-ч

EUR/RSD 117.2118
Најновије вести