У току уклањање дивље депоније у Петроварадину

Уклањање дивље депоније у Златарићевој улици у Петроварадину, као део пројекта унапређења животне средине, почело је јуче и трајаће две седмице. Министарство заштите животне средине определило је пет милиона динара, а Град Нови Сад додатно издвојио 4,7 милиона динара.
з
Фото: Дневник (С. Ковач)

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков, након обиласка депоније, казала је да је за његово уклањање обезбеђен новац путем конкурса ресорног министарства, у оквиру ког ће, закључно с овом годином, бити уклоњено више од 900 дивљих депонија на територији Србије, и да је пројекат вредан више од девет милиона динара.

– Што се тиче локалних депонија у Новом Саду, Министарство је издвојило новац само за уклањање депоније у Петроварадину. Међутим, за претходне две и по године уложена су значајна средства, не само за пројекте уклањање дивљих депонија, него и за пројекте пошумљавања и замене индивидуалних ложишта еколошки прихватљивијим енергентима, за које је издвојено више од 26 милиона динара – појаснила је Сара Павков.

Фото: Дневник (С. Ковеч)

Чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић истакла је да Град има велику финансијску помоћ од стране Министарства заштите животне средине и да је уклањање неадекватно одложеног отпада скупо.

– Због тога сви морамо бити свесни и савесни, да не одлажемо отпад на неадекватна места, односно да га грађани односе на градску депонију бесплатно или да позову ЈКП „Чистоћа” и изнајме контејнер од пет кубика – рекла је Мира Раденовић. – У Новом Саду има око 3.000 дивљих депонија на великој површини и на стотине се уклања свакодневно. То ремети редован рад „Чистоће”.

Директор ЈКП „Чистоћа” Доналд Божић рекао је да иако то предузеће свакодневно уклања неадеквадно одложен отпад, несавесни грађани свакодневно формирају нове депоније, а мањих, од неколико десетина кубика, има на хиљаде и тешко их је и лоцирати, па је апеловао на грађане да пријаве комуналној инспекцији уколико примете неку или да позову кол-центар тог предузећа. Такође је указао на опцију изнајмљивања контејнера на 24 часа, која кошта 2.400 динара, а намењена је онима који реновирају нешто у свом дому или желе да избаце крупни отпад из домаћинства.

        С. Ковач

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести