Уклоњени застори око споменика Светозару Милетићу

Послови око рестаурације и конзервације једног од симбола Града Новог Сада - Милетићевог споменика одмичу, а како су се уверили грађани који протеклих дана шетају центром, заштитни застори око споменика су склоњени, због ветра који је дувао последњих седам дана.
Bista obnovljena, na postamentu se još radi Foto: R. Hadžić
Фото: Биста обновљена, на постаменту се још ради Фото: Р. Хаџић

У Заводу за заштиту споменика културе Града Новог Сада наводе да је, после три месеца, биста обновљена, а да још траје рестаурација гранитног постамента који је озбиљније оштећен. Наиме постамент се чисти и сређује, а настоји се да при раду буде што вернији оригиналу.

Подсећамо да ће рестаурација и конзервација монументалног Мештровићевог дела коштати 4,5 милона динара, а надлежни из Завода за заштиту споменика културе су тај посао поверили фирми Гранит-Лијешће из Сремске Митровице, која споменик сређује по нацртима пројектантског бироа „СМ“. За пројектну документацију је издвојено 87.000 динара, а из Завода су својевремено најавили да је конзерваторским пројектом предвиђено уклањање свих наслага с бронзане скулптуре висине пет метара, те рестаурација механичких оштећења и попуњавање спојница на постаменту, као и заштита обновљеног споменика силиконским премазом.

Рестаурација и конзервација монументалног Мештровићевог дела коштаће 4,5 милона динара

Подсећања ради, Мештровићево дело посвећено Светозару Милетићу (1826-1901), једном од најзначајнијих Срба у Хазбуршкој монархији у 19. веку, адвокату, посланику, градоначелнику Новог Сада, вођи српског народа, проглашено је за споменик културе 1948. године, а деведесетих година прошлог века и за споменик од великог значаја. Иначе, бронзана скулптура је на Трг слободе постављена 1939. године, а с тог места је за време Другог светског рата уклоњена, али је већ 1944. године ту враћена. На нови постамент од сивог мермера вајар Павле Радовановић уклесао је, 1951. године, текст: „Светозар Милетић 1826–1901. рад Ивана Мештровића 1939“.  Како је већ деценијама управо „код Милетића“ омиљено место за састанке и сусрете, после обимног посла овај споменик засијаће пуним сјајем и свакако и даље бити, без обзира на повод, тачка сусрета, не само Новосађанима, већ и онима који у наш град долазе.

Ј. Вукашиновић

 

 

 

 

Борис Белич
13.12.2020 • 15:10
Није добро рестауриран. Премазана статуа а постоље закрпљено ко ногама. Па шта они мисле да су порезници будале. Та фирма из ср митровице је преварант.
EUR/RSD 117.5865
Најновије вести