Уместо роштиља, за 1. мај шетња, дружење, шопинг...

Већини Новосађана прва асоцијација на празник рада је првомајски уранак и роштиљање на излетиштима око града и на Фрушкој гори.
з
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, да ли због кише која је претходних дана падала, тмурних облака, блата или пак беспарице, масовно роштиљење овог пута је изостало. Излетишта у Новом Саду и околини у преподневним часовима била су слабо посећена, а запаљена је тек по која ватра.

Старији посетиоци са сетом се присећају ранијих уранака и кажу да је време учинило своје, те да је Каменички парк изгубио душу. Изостао је мирис ћумура већ на улазу у парк, није било дима који се још са Моста слободе види, граје, свирке на гитари под дрветом или музике са транзистора.

Будући да је до 12 сати, када је наша екипа посетила парк, запаљено свега две-три ватре, овог пута није било по оној народној да ко рано рани, две среће граби. Уранак је у Каменичкој оази био као и сваки други слободан дан који су грађани искористили за рекреацију у природи да малко с децом прошетају. Клупе су биле празне, а у шетњи смо срели тек по коју групицу школараца, ни трага од уобичајених спортских активности на трави.

Као неке од разлога слабе посећености Каменичком парку суграђани наводе лоше временске прилике, али и то што млади данас другачије живе, мање времена проводе у природи, а више на друштвеним мрежама и по тржним центрима.

- Лоше је време, претходног дана је лила киша, тако да су само најхрабрији дошли - рекао нам радник једног од градских комуналних предузећа која су за 1. мај задужена за одржавање Каменичког парка. - Две или три ватре су запаљене. Народ нема пара да плати 400 динара за ватру и још 200 за паркинг, а за те новце купиш две киле меса. Страшно је то што је дошло време да мораш да ангажујеш чуваре и питаш се шта ће ко поломити, а да не причамо о томе како народ за собом неће ни смеће да покупи и баци у канту.

Традицију првомајског уранка испоштовала је весела групица ученика ОШ „Јован Поповић” који су, без обзира на тмурно небо изнад града, поранили и запалили првомајску ватру испод Моста Слободе, да им, како су нам објаснили, киша не би упропстила журку.

Удружење грађана „Актив НС” организовало је у Каменичком парку креативне и едукативне радионице за децу, као и тим билдиг игре и турнир у малом фудбалу, али им је тмурно небо изнад града помутило планове.

- Све те активности смо мало померили и надамо се да ће се више људи скупити кад прођу облаци - рекао је Александар Карановић из Удружења грађана „Актив НС”. - Некада је 1. мај више личио на славље вашарског типа, а сада покушавамо да направимо нешто здраво, забавно и корисно за све оне који дођу у парк, па да празник рада сви заједно проведемо активно, у добром расположењу уз музику и спорт.

За разлику од не баш посећене Каменичке оазе, сада већ традиционални урбани уранак у Лиманском парку привукао је знатно више посетилаца. Осму по реду манифестацију организовао је „Аудио конструктор, уз подршку Радија 021 и Управе за културу Града Новог Сада, а у свирци неафирмисаних бендова уживали су и стари и млади. И док су родитељи пазећи на децу лагано ђускали, малишани су за лоптом трчали. У Лиманском парку било је и рекреативаца који су паузу од спортских активности искористили да с познаницима проћаскају, а било је и оних који су ту довели своје кућне љубимце. 

- Млади новосадски неафирмисани бендови путем конкурса добијају прилику да наступе на једној великој озбиљној бини и да се на тај начин упознају с публиком, која их иначе можда и не би чула - објаснила је Мина Ковачевић из „Аудио конструктора”. - Наступа осам бендова, од којих је седам одабрано на конкурсу, а осми смо позвали због успешне сарадње, пошто су прошле године наступали. - Ни облаци нису успели да нас спрече, тако да је свирка почела на време у 11 часова.

Иако је 1. маја званично почела сезона на Штранду и улаз се није наплаћивао, тмурно небо изнад града обесхрабрило је „штрандароше”, тако да су кафићи поред Дунава махом били празни, а тек по који родитељи довели су децу да се на градској плажи играју или да се шетају кејом.

Осим на излетиштима изостале су и гужве у саобраћају, није их било ни на мостовима као ни на булеварима.

У прилог томе да овогодишњи уранак и није баш типичан и да се времена мењају, сведоче и гужве у тржним центрима. Запослени у шопинг центрима празник рада провели су радно. Да ли због облака или пак додатних попуста не мали број грађана уместо на излетиштима 1. мај је провео у тржним центрима. Како смо од посетилаца „Променаде” сазнали на сарајевски роштиљ у том тржном центру чекало се и до пола сата.  

        Ј. Вукашиновић

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести