Ускоро обнова Сентандрејског моста

Сентандрејски мост који се пружа преко канала Дунав-Тиса-Дунав ускоро ће бити реконструисан с обзиром на то да су све видљивија оштећења угрозила саобраћај и безбедност путника.
Sentandrejski most Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Dnevnik.rs

Управа за грађевинско земљиште и инвестиције је пре неколико дана расписала конкурс за јавну набавку за извођача радова на санацији моста који је изграђен пре 53 године и у међувремену није значајније поправљан. Конкурс за достављање понуда отворен је до 1. децембра, а онај ко понуди најнижу цену за реконструкцију водиће радове на обнови моста.

Одлука о томе биће донета 25 дана од отварања понуда, те се може претпоставити да ће реконструкција тог важног објекта на државном Сентандрејском путу на деоници Нови Сад - Сириг бити започета већ почетком 2018. године.

У Конкурсној документацији, коју је на свом сајту објавила Градска управа за земљиште и инвестиције, наводи се да је прегледом утврђено да је мост на више места и споља и изнутра оштећен због чега је његова санација неопходна што пре. Објашњено је да су насипи на прилазима мосту улегли, да су сливници запушени блатом и постали неактивни, те да на асфалту има пукотина и закрпа. Такође, уочено је да се на челичним оградама пешачких стаза ухватила корозија, да нема еластичне одбојне ограде, као и то да су средњи стубови моста оштећени од удара пловила, због чега је бетон окрњен на више места.

Thumbnail

Оштећења на Сентандреском мосту Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

„Како на газиштима пешачких стаза има рупа које угрожавају безбедност пешака изнад њих треба хитно уградити челичне плоче“, наводи се у Конкурсној документацији.“До извођења комплетне санације моста треба редовно контролисати стање газишта и по потреби интервенисати.

Клисански мост је широк близу 12 метара и дугачак 197 метара. Коловоз ширине 7.5 метара биће реновиран, као и обостране пешачке стазе ширине 2.2 метра.“

Подсетимо, реконструкција Клисанског моста биће изведена у оквиру изградње Сентандрејског булевара, за чију је прву фазу планирано проширење деонице од Приморске до Велебитске улице. У другој фази радиће се део према Каналу у оквиру ког је планирано да буде изграђен још један мост преко истог. С обзиром на то да би Нови Сад изградњом тог Булевара добио још један улазни правац булеварског типа саобраћај би требао бити растерећен, а живот грађана тог дела града олакшан. Изградњу новог Булевара ће заједнички финансирати Република, Покрајина и Град, а према најавама, вредност инвестиције ће бити око 700 милиона динара. Такође, према незваничним информацијама, за реконструкцију Сентандрејског моста биће издвојено око 80 милиона динара.

        В. Бијелић

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести