Успешна акција давања крви у центру и на Штранду

Велики број хуманих грађана одазвао се ванредној акцији давања крви, која је организована најпре у центру града, а потом на Штранду, при чему је карактеристичан такозвани трансфузиомобил с натписом „Дај крв, поклони живот” привлачио посебну пажњу.
1
Фото: Dnevnik.rs

Залихе крви су изузетно смањене, а потребе велике, поручили су из Завода за трансфузију крви Војводине и Црвеног крста Новог Сада, који су организовали акцију.

– Током последњих неколико дана апеловали смо на потребе за А и нултом (0) крвном групом, али свакако су добродошле и остале – нагласила је докторка медицине из Завода за трансфузију крви Војводине Милана Бероња. – Изузетно смо задовољни одличним одзивом суграђана, непрестано долазе, како ранији даваоци, тако и они који први пут желе да дају крв. Веома је значајно организовати овакве акције јер на тај начин се подиже свест о хуманости, а млади који пуне 18 година подстичу да код себе развију ту навику.

У акцији су могли учествовати сви од 18 до 65 година уколико задовоље медицинске услове и критеријуме, који су проверени на лицу места. Сви који желе да дају крв, најпре попуњавају упитник, након чега им се проверава вредност хемоглобина у крви и пролазе лекарски преглед. Услови за давање крви су и да даваоци нису путовали током претходних 28 дана, да нису имали респираторне инфекције, нити било који симптом у смислу кијавице, кашља или повишене температуре, нити контакт с особама позитивним на вирус ковид-19.


О акцијама на сајту

Обавештење о свим акцијама добровољног давања крви налазе се на сајту Завода за трансфузију крви Војводине.

У Завод је могуће доћи сваког радног дана од 7 до 14 часова, уторком од 7 до 18, а свака прва субота у месецу је радна, те је и тада могуће доћи и дати крв у термину од 8 до 12 часова.


– Редовно дајем крв, а почела сам кад се моја унука разболела – открила је суграђанка Стоја Бабић. – Дала сам тада и коштану срж па сам добила и картицу с потврдом да могу да дам крв кад год је потребно. Унука је увелико добро, сад је већ велика девојка. Волим да помогнем колико могу, свачије здравље је једнако вредно и треба помоћи. Кад је реч генерално о хуманости око нас, мислим да је нема довољно. Сматрам да је потребно више савести. Не знаш шта те сутра чека, шта ти може затребати и ко ће теби притећи у помоћ. Ако ниси обзиран, неће ни за тебе бити кад ти буде потребно, бар је то моје размишљање. Пружи колико можеш и једнако очекуј.

Потврда о хуманости, али и оптимизму стиже и од младих.

– Није први пут да дајем крв, а сматрам да је значајно помоћи јер се сви можемо наћи у ситуацији да нам је потребно – потврдила је двадесетшестогодишња Ана Фејди. – Надајмо се да ће што мање бити потребно, али ако дође до тога, зашто не бисмо спасли нечији живот? Помогнем кад год имам могућност. Сматрам да има много добрих и хуманих људи, који схватају значај оваквог дела.

Текст и фото: Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести