Ватрогасци у једном дану гасили шест пожара на отвореном

НОВИ САД: Протекла недеље била је бурна за новосадске ватрогасце, те је само прошлог петка у Новом Саду било шест пожара на отвореном, док су тог дана ватрогасне службе у Јужнобачком округу интервенисале укупно 18 пута.
v
Фото: Dnevnik.rs

Сушни периоди са топлим ветром погодују брзом ширењу пожара на отвореном, те их је од почетка августа било 118 у Јужнобачком округу, а 42 на територији Новог Сада. При њиховом гашењу троше се ресурси и снага ватрогасаца у великој мери, истиче за “Дневник” командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Нови Сад Стојан Миловац и додаје да је за почетак пожара човек битан фактор.

– Као друштво и даље не можемо да препознамо околности и проценимо потенцијалну опасност, још увек има оних који сматрају да се кроз прозор од аутомобила може бацити опушак на суву траву при оваквим временским условима и да се неће ништа догодити – каже Миловац. – Протекле недеље смо имали случај на Фрушкој гори, када је човек запалио грање и суву траву на свом плацу. Наравно, пожар се проширио и на комшијску траву, прошао даље и крајњи резултат је да је пожаром било захваћено пет хектара, а оштећени су и један виноград и воћњак.

Фото: Dnevnik

Како Миловац објашњава, поједини грађанини свесно пале остатке баштенског отпада и смеће, као и стрњих усева, не препознајући да тако могу да угрозе и свој и туђе животе, као и имовину. Само за гашење пожара на Фрушкој гори ангажована су три возила са осам ватрогасаца, док су при гашењу великог пожара код новосадске Рафинерије у помоћ притекла и добровољна ватрогасна друштва.

– Велика површина под шумама и зеленим површинама које не спадају у ту категорију горела је три дана код Рафинерије, ради се о запуштеном, зараслом пределу где човек није крочио деценију и више – објашњава Миловац. – Управо зато је било готово немогуће ући у такво подручје, приде је дувао и јак ветар и таман када смо мислили да је готово, јављао се нови пламен од ког букне нови пожар.

У случајевима пожара на отвореном, површине које горе су огромне и физички напори којим су ватрогасци изложени су велики – због  интервентне униформе долази до дехидратације и исцрпљености, каже Миловац. Ватрогасно-спасилачка бригада Нови Сад од почетка године имала је 2.433 интервенција, од чега је било 1.995 пожара.

– Јужнобачки округ је велики и самим тим већи је и број интервенција, на дневном нивоу их је од десетак па до чак 25 пожара на отвореном – истакао је Миловац. –  Што се тиче пожара на отвореном, они су углавном на локацијама које су удаљене од насељених места и тешко доступна, нарочито јединицама које поседују стара возила која се лако кваре, на пример у Жабљу и Темерину.

Помоћ и подршку новосадским ватрогасцима редовно пружају добровољна ватрогасна друштва, чији чланови издвајају слободно време за помоћ, али и едуковање деце и одраслих о значајним темама у везаи са заштитом од пожара, истиче Миловац.

Фото: Dnevnik.rs

У првих седам месеци ове године забележено је и 105 пожара на возилима, што, према процени нашег саговорника, није мали број. Како каже, поседовање противпожарног апарата у аутомобилима није законом условљено и многи га не купују сматрајући да се то њима неће десити.

– Најгори је осећај пролазити поред некога у невољи, а да не можемо да му помогнемо, па барем зато треба имати противпожарни апарат у возилу – нагласио је командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Нови Сад Стојан Миловац.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести