"Vega IT Sourcing” идеје Новосађана претаче у софтвер

Да би израдили софтверска решења, односно апликације и програме за иновативне идеје грађана које би побољшале квалитет живота у Новом Саду, у компанији „Vega IT Sourcing” трећу годину заредом покренули су друштвено одговорни пројекат „Програмери за Новосађане”, односно „Code for a Cause”.
r
Фото: Promo (Vega IT)

Након завршене прве фазе, која је подразумевала пријаву идеја појединаца, институција и организација, у току је друга, у оквиру које до поноћи у недељу, 28. јула, сви заинтересовани путем званичне „Фејсбук” странице компаније могу гласати за једну или неколико њих које су по њиховом мишљењу најинтересантније и чија је реализација најважнија.

У питању су идеје о изради веб-апликација за информисање и помоћ особама с ХИВ-ом, „Не ради се, човече” Удружења „Превент”, веб-сајтова за Градску библиотеку, Савез глувих и наглувих Војводине, „Добри људи” Школе „Милан Петровић”, „Ново културно насеље”, Јапанско-српски фестивал филма, Удружење „Патрија”, Војвођански центар за људска права и Удружење „Милева Марић Ајнштајн”. Може се гласати и за израду мобилних апликација „Природе Војводине” Покрајинског завода за заштиту природе и „Омладинске новине”. Идеје за које се гласа подразумевају и унапређење мапе заједничког и солидарног Новог Сада, чију је иницијативу дао Центар за регенеративну одрживост градова, док је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” иницирала израду заједничког календара културних дешавања, платформе „База уметника”, онлајн волонтерске књижице и програма за координацију коришћења простора и опреме културних центара.

Након гласања за реализацију ће бити одабрано неколико пројеката, а како кажу у компанији „Vega IT Sourcing”, задржавају право да после гласања изаберу још један пројекат који ће бити пласиран у трећу фазу.

„Идеје са највише гласова биће реализоване током 48 сати програмирања на завршном догађају – јединственом Хакатону у просторијама компаније у септембру, када ће неколико тимова сачињених од програмера и дизајнера радити на софтверским решењима која ће касније бити дата на употребу грађанима”, навели су за наш лист у тој компанији.

Иначе, током последње две године више од 85 програмера реализовало је 11 таквих пројеката. Међу њима су мобилна апликација за Центар за превенцију самоубистава „Срце”, апликација „Фрушкаћ”, веб-сајт за Новосадску бициклистичку иницијативу, базу ретких болести и други. Привредна комора Србија доделила је „Vega IT Sourcing” компанији Националну награду за друштвено одговорно пословање „Ђорђе Вајферт” за пројекат „Code for a Cause”.   

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести