Велика потражња за становима за издавање у Новом Саду

Велика доступност интернета олакшала је проналазак соба, апартмана и станова по повољним ценама свуда у свету, па тако и у нашем граду.
y
Фото: Dnevnik.rs

Током лета, а у сусрет јесени, највећа је потражња станова на дужи период. Осим центра, најтраженији делови града су Булевар ослобођења, Грбавица и Лиман 1 и 2. Цене се разликују у односу на то, па су тако најскупљи станови управо на поменутим локацијама, а најповољнији и такође тражени, од 100 евра па навише, на Новом насељу и на Детелинари. Осим дела града у којем је стан, веома битну улогу игра опремљеност простора.

Суграђани најчешће траже једноипособне и двособне станове, а потом гарсоњере и двоипособне. Студенти су у потрази већ почетком августа, и  углавном желе стан на Грбавици, Лиманима, у центру или околини Сајма, због Медицинског факултета.

Фото: Dnevnik.rs

Када породице траже простор за свој дом, изнајмљују углавном ненамештене станове јер имају свој намештај, а битан им је паркинг и лифт, уколико је у питању већа спратност. За разлику од већих породица, младим паровима најбитнија је опремљеност стана и да је намештај што бољи и новији.

Клијенти имају различите услове, али најчешће траже да је стан леп, нов, с новим намештајем, а паркинг је често одлучујући услов. Проблеми с којима се сусрећу закупци нису ретки, а један од највећих је недозвољавање држања кућног љубимца у стану. Како кажу из агенција за издавање станова, врло мало станодаваца пристаје на кућне љубимце, те суграђанима није нимало лако пронаћи такав стан, поготово уколико имају пса већег раста.

Генерални менаџер Агенције за некретнине „Real House“ Владимир Рафајловић препоручује закупцима да не гледају само цену као кључни параметар пре одабира свог будућег места за живот.

– Често се дешава да зарад десет или 20 евра мању цену изаберу лошији стан, а треба обратити пажњу на опремљеност простора, износ комуналних рачуна и на комшилук у згради – каже он.


Нови Сад привлачи странце

Агенткиња из „Венис некретнина“ Гордана Пилиповић каже да је отварање две фабрике „Лир“ и „Аптив“ (бивши „Делфај“), привукло много радника који нису из Новог Сада, па због посла изнајмљују станове у нашем граду.

– Осим радника фабрика, много IT стручњака и младих програмера се доселило, који су добре платежне моћи, па тако изнајмљују скупље и луксузније станове – подвлачи она.

Нови Сад постао је дом за не мали број странаца, што запослених, тако и студената који одлучују да се школују овде. Највише је страних студената медицине који предавања слушају на енглеском језику. Они долазе углавном из Хрватске, Словачке и Грчке, а у бољој су финансијској ситуацији него домаћи студенти, па се тако одлучују за скупље станове.


Рафајловић тврди да је важно то да и закупци и станодавци обрате пажњу на то чије услуге користе, односно да је агенција лиценцирана.

– Битно је да обавезно закључују уговоре о закупу. Наша агенција за сваки стан који добије у понуду проверава ко је власник да се не би десило да га издаје онај у чијем власништву није. Издавање стана преко агенције увек се испоставило као сигурније управо због тога што закупац плаћа провизију агенцији, која му потписаним уговором гарантује да се ради о озбиљној категорији закупца и станодавца.

Краткорочни најам још увек у повоју

Директорка „Будућност некретнина“ Елеонора Васовић каже да краткорочно издавање станова или апартмана у Новом Саду не подразумева најам на дан, већ на седмицу, месец или више дана, јер то код нас није уносно колико у свету.

– Данас постоје сајтови путем којих власници станова сами оглашавају своје некретнине, тако да су у директном контакту са закупцима, а у зависности од тога шта је у понуди, цене се крећу од десет евра, па навише – казала је Васовићева, додајући да се за краткорочно изнајмљивање одлучују углавном туристи, којих је више у Београду, а Нови Сад им је углавном једнодневни излет.

Из разговора с представницима агенција за некретнине закључујемо да је краткорочно издавање станова, посебна област, којом се углавном баве власници некретнина сами јер је то још увек у повоју у нашем граду. За такву понуду потребно је издвојити између двадесетак и шездесетак евра по дану. Издавањем соба такође се баве сами власници некретнина, јер је, како кажу из агенција, веома напорно и захтева свакодневно ангажовање и провере.

М. Рашић

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести