Велико коло: Фолклораши вежбају и током лета

Фоклорни ансамбли и удружења махом одмарају током летње паузе, будући да је играчка сезона прошла, али се доста фолклораша враћа у сале и током лета, најчешће због турнеја и унапред договорених наступа и фестивала.
ее
Фото: Удружење „Велико коло”

У просторијама Удружења “Велико коло” на Новом насељу и Сремској Каменици пробе се одржавају током лета, али по нешто измењеном распореду. После двонедељног одмора након турнеје у Турској, где је овај ансамбл освојио пет првих места, већина играча наставила је да игра.

– Иако је део чланова на годишњем одмору, већина играча је у граду и долази на пробе, где одржавамо кондицију, вежбамо кораке, уигравамо кореографије, дружимо се, организујемо филмске вечери и припремамо се за предстојећу сезону – рекао је директор Удружења “Велико коло” Милан Веселиновић. – Свакодневно пратимо ситуацију у земљи и строго се придржавамо препоручених епидемиолошких мера, тако да и даље при уласку у наше просторије меримо температуру, користимо средства за дезинфекцију, а и сала се темељно чисти након сваке пробе.

Фото: Удружење „Велико коло”

Како је Веселиновић објаснио, члановима овог Удружења важно је да се ситуација са вирусом короне заврши што пре, те се сви по?еднако труде да заштите и себе и друге. Ипак, до прошле године играчима стране онлајн пробе донеле су много занимљивости приликом снимања корака у кућним условима, те се анегдоте с радошћу препричавају.

– Иако нам претходне године ситуација није дозвољавала да се виђамо у сали и да одржавамо наступе, друштво није стајало са радом, а играчи са игром – рекао је Милан Веселиновић. – Играчи су, сваки у складу са својим узрастом, добијали задатке у форми видео материјала одређених игара и имали су недељу дана да савладају кораке и то сниме и пошаљу. 

Снимци проба оцењивани су са одређеним бројем звездица, што је зависило од тога како је “градиво” савладано. Сваки од играча на крају онлајн проба добио је награду у складу са освојеним бројем звездица, а највише освојених звездица донело је Луки Косићу бесплатну турнеју.

– Лука је свој поклон искористио да би отпутовао бесплатно у Турску, док су остале награде су биле мотивишуће, те је међу њима било играчака, ципела, спортских торби, кишобрана, вечера за двоје, цветова за косу и мајица – објаснио је Милан Веселиновић. – Сви играчи који су учествовали били су заиста изненађени и веома срећни што су на неки начин награђени и што се труд њихов исплатио.


Упис нових чланова

– Упис за нове чланове свих узрасних група почиње у наредном периоду, како за малишане који иду у вртић, тако и за старије који похађају школу и факултет, али и Новосађане који желе да се рекреирају и слободно време искористе у неговању традиције, културе и дружењу – рекао је Веселиновић.


У онлајн пробама учествовали су и породице играча, те је Лука Косић рекао да је у вежбању помагала и његова мајка, као и бака која је била у улози сниматеља.

– Неке кораке сам савладао лако, док сам због неких морао више да се трудим, а уз све то, морао сам и мајку да учим корацима – препричао је Лука. – Самим тим сви смо у кући били ангажовани, много смо се смејали и проводили више времена заједно, а све би то било много теже да није било баке која је снимала сваки наш корак.

Лука објашњава и да му је свака добијена звездица била потврда да је савладао кораке и то га је подстицало да се више труди, што се и исплатило када је сазнао да је добио награду.

– Своју награду сам искористио за путовање у Турску, где ми је било дивно и мислим да је ово најбоља турнеја на којој сам икада био, јер сам стекао сам нове другаре, са некима учврстио пријатељства и видео земљу о којој сам много научио – казао је Лука Косић. – Својим вршњацима бих препоручио да се упишу у „Велико коло” и започну ову дивну авантуру која ће им променити живот. Осим пријатељстава која се стичу на пробама, научиће и много тога о нашој земљи, као и традицији и култури.

Фото: Удружење „Велико коло”
Велики планови за наредну сезону

– Планови за предстојећу сезону су, наравно, велики, те се спремамо за смотре, гостовања, али и велики годишњи концерт који се традиционално одржава у децембру месецу – рекао је Милан Веселиновић. – Надамо да ће препоруке за рад и цела ситуација са пандемијом бити добра у наредном периоду и да ћемо моћи да се на уобичајени начин припремимо и да, на неки начин, надокнадимо концерте за којим су жељни и публика, а и играчи. Удружење “Велико коло” лане је напунило деценију постојања, али због епидемиолошке ситуације и мера, није било у могућности да одржи концерт и прослави са публиком. 

Д. Андулајевић

 

Пројекат „Развој културног и уметничког стваралаштва” релизовала је „Дунав продукција” ДОО, уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести