Више од 30 филмских наслова на Филм фесту на Новом насељу

НОВИ САД: Седми по реду „21114 Филм фест” одржаће се од 9. до 12. септембра на неколико локација на отвореном на Новом насељу.
n
Фото: novokulturnonaselje

Фестивал ће поред посетиоцима добро познате локације, ливаде у улици Бате Бркића 34 (локацији будућег Културног центра Ново насеље), ове године имати програме и на још две зелене површине у овом делу Новог Сада.

У питању су, становницима Насеља добро познат, парк „Међу брезама” (Бате Бркића 24 са дворишне стране - паркинг у Улици Браће Дроњак између бројева 13 и 15), као и ливада преко пута Геронтолошког центра, односно биоскоп „Код Ике и Тибора”, који је премијеру имао на прошлогодишњем издању фестивала.

Новосађани ће тако моћи, на три локације, да уживају како у најновијим насловима аутора из целог региона, тако и у такмичарској селекцији „Златни Чеп” кратког метра, али и по први пут у интернационалној селекцији!

Седмо издање фестивала, отвориће филм „Радни наслов: Кримић Марка Твена“, настао као финални рад шест уметничких секција у оквиру пројекта „Арт Кварт-Старт! 2020“, Новог културног насеља.

У току ових секција, 50 младих из Новог Сада је вредно радило на филму уз помоћ и подршку младих уметника, ментора секција, а њихов филм биће приказан у четвртак од 19:30 на ливаде у улици Бате Бркића 34 (локацији будућег Културног центра Ново насеље).

Програм овогодишњег „21114 Филм феста” између осталог чине филмови:

„Лихвар” (Режија: Немања Ћеранић, улоге: Душан Петковић, Страхиња Блажић, Јово Максић), „Пролећна песма” (Режија: Наталија Аврамовић, улоге: Михаела Стаменковић, Иван Ђорђевић Џуди, Светозар Цветковић), „Маре” (Режија: Андреа Штака, улоге: Марија Шкаричић, Горан Навојец, Мирјана Карановић), „А.С. (25)” (Режија: Милена Грујић, улоге: Владимир Гвојић, Никола Шурбановић, Доминика Wало, Рамбо Амадеус) „Име народа” (Режија: Дарко Бајић, улоге: Љубомир Бандовић, Жарко Лаушевић, Катарина Жутић).

Поред уживања у најновијм филмским остварењима, како најављују организатори, публика ће имати и врло тежак задатак, да изгласа најбољи филм из селекције краткометражних филмова „Златни чеп”. За ову, сада већ традиционалну награду преко конкурса Новог културног насеља, пријавило се дестине филмова из свих земаља бивше Југославије.

Филмови из ове селекције биће приказани у четвртак, на отварању фестивала, док ће „Златни чеп” (ауторски рад академског вајара Дејана Јанкова), у недељу бити додељен аутору чији филм освоји највише симпатија публике седмог „21114 Филм феста”.  Сви они који ове филмове не стигну да погледају у четвртак, имаће прилику да, након проглашења победника, то учине у биоскопу постављеном у парку „Међу брезама” (између улица Бате Бркића и Браће Дроњак).

Биоскоп „Код Ике и Тибора”, на ливади прекопута Геронтолошког центра на Новом насељу, након успешне премијере 2020. године, доноси новину у овогодишњи програм фестивала: интернационалну селекцију! Путем конкурса на филмској платформи ФилмФрееwаy, на адресу НКН стигло је више од 1000 пријава из целог света, а селекторски тим одабрао је 15 наслова филмских остварења у краткометражној форми. Гледаоцима ће, на овој локацији, у петак од 19.30 бити приказани радови аутора из Бразила, Француске, Украјине, Грчке, Русије,... док ће у суботу, доајени новосадског уметничког живота Илија Ика Башић и Тибор Вајда уз разговор са публиком и филмове „Откуд овде музеј?” и „Благо завичајног музеја Черевића” представити култруролошки профил завичајног музеја у Черевићу кроз 4 декаде постојања.

На улазу фестивала биће постављене и донаторске кутије за помоћ малом Алекси Косановићу из Новог Сада болује од спастичне квадри-плегије, што значи да не може самостално да хода, а за опоравак потребна је операција у Сједињеним Америчким Државама. Посетиоци ће моћи да помогну Алекси и слањем поруке 964 на 3030.

Као и претходних година, улаз на све садржаје је бесплатан, а комплетан програм и сатница седмог „21114 Филм феста” доступни су на Фејсбук и Инстаграм страници Новог културног насеља.

Филмски фестивал на Новом насељу, на јединственим локацијама под отвореним небом прошлих година је прикупио велике симпатије публике, те је прошлогодишња издања фестивала посетило више од десет хиљада Новосађана. „21114 Филм фест” једна је од активности у склопу вишегодишње иницијативе Новог културног насеља да овај део Новог Сада добије Културни центар. Ново културно насеље и управо иницијатива за оснивање културног центра на Новом насељу, били су један од важних чинилаца за квалитет и разноврсност апликације града Новог Сада за Европску престоницу културе 2022.

Удружење Ново културно насеље је у склопу те иницијативе од 2014. до данас успешно реализовало 16 фестивала, преко 1100 едукативних и уметничких радионица и догађаја, волонтерских и хуманитарних акција, акција озелењавања, чишћења и уређивања јавних простора као и неколицину међународних пројеката.

Пројекат је подржан од стране Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и дугогодишњих пријатеља фестивала.

За сва остала питања, можете се обратити на адресу novokulturnonaselje@gmail.com или на број телефона: 0642886636.

EUR/RSD 117.2907
Најновије вести