Више од десет одсто јавне расвете у Карловцима не ради

Комунални проблем који последњих месеци мучи становнике Сремских Карловаца, без обзира на то у којем делу насеља живе, и о којем се увелико прича на сваком кораку, по друштвеним мрежама, па и за скупштинском говорницом, јесте улично осветљење.
1

Мрачне улице тема су број један, а како ствари стоје, мала је вероватноћа да ће до следеће године ситуација бити битно боља. У Јавном комуналном предузећу „Белило”, којем је локални парламент поверио одржавање јавне расвете, процењују да из неког разлога не ради 270 сијалица. Ако се зна да на територији целих Сремских Карловаца има око 2.200 сијаличних места, то значи да више од десет одсто није у функцији.

По речима првог човека ЈКП „Белило” Радослава Јанковића, који је на директорском месту у септембру заменио дотадашњег вршиоца дужности директора Лазара Павловића, финансијским планом предузећа за 2019. предвиђено је 1,9 милион динара за одржавање јавне расвете, што би било довољно да покрије трошкове поправке и одржавања уличне расвете за целу годину. 

– Општина је од планиране суме за тај посао одобрила милион динара – каже Јанковић. – Тај новац, чак и више од тога, потрошен је, колико сам обавештен, до јуна и сада смо у врло незавидној ситуацији. За 2020. планирамо исти износ као и ранијих година – 1,9 милион динара, и првог радног дана у новој години ћемо расписати јавну набавку, али шта ће се до тада дешавати, тешко је рећи. Надлежни у општини обезбедили су 80 сијалица, међутим, од краја јануара остали смо без радника који би то поставио, а немамо законску могућност да запослимо новог. У локалној самоуправи разматрају начине да се до тада превазиђе та ситуација.

Јанковић напомиње да у општини планирају јавно-приватно партнерство за реконструкцију, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења у Карловцима, али без обзира на то, тим пре што се не може поуздано тврдити када би то могло заживети, „Белило” ће расписати јавну набавку почетком идуће године.

Последњег дана прошле године локална самоуправа је расписала тендер за такво партнерство, за које је планом јавних набавки предвиђено 106,2 милиона динара, а с ПДВ-ом би коштало 127,4 милиона, што је отприлике  четвртина општинског буyета, али је тај поступак обустављен у марту. Шта нови, који је у припреми, обухвата и колико ће коштати, није познато, јер тим који је Скупштина општине на последњем заседању формирала, још ради на томе. 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести