За амброзију механичке и хемијске мере

Амброзија је један од најинтензивнијих изазивача алергије код људи и сезона њене полинације траје од краја јула па до краја септембра.
e
Фото: Dnevnik.rs

Највеће вредности концентрације полена амброзије у ваздуху су крајем августа и почетком септембра, када пушта велику количину полена. По речима помоћнице директора ЈКП „Градско зеленило” за комерцијалне послове и туризам Јелене Будимчић, најповољније време за уклањање тог једногодишњег корова је пре цветања јер у време цветања шири свој полен и умножава се, а то је у односу на метеоролошке услове и стање вегетације на терену период од јуна сваке године.

– Најефикаснији начин сузбијања и смањивања површина под том биљком је управо редовним кошењем и хемијским третирањем, а „Градско зеленило” ради сузбијање те биљке на два начина – каже Јелена Будимчић. – Први начин је механички, који подразумеваа кошење амброзије на површини од 8.842.000 квадратних метара и њено одношење. Осим тога, на површини од 658.000 квадратних метара сузбија се хемијски, што подразумева употребу хербицида. То се ради у оним деловима где јој није могуће приступи механичким путем, а то су најчешће депоније, рубни и рурални делови приградских и градских насеља.

Како каже наша саговорница, програмом одржавања јавних зелених површина под амброзијом уређује се 9.500.000 квадратних метара. Од тога се највећи проценат налази на прилазима граду, као и у индустријским зонама, где има више неуређених простора који нису у редовном програму одржавања зелених провршина у односу на урбане делове града.

– Мониторинг и евиденцију заступљености амброзије прате Природно-математички факултет и Пољопривредни факултет, који дају налоге „Градском зеленилу” за уклањање – поручила је Јелена

Будимчић. – Надзор над тим пословима раде стручна лица из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

Како каже, сузбијањем амброзије на тим површинама уједно се уништавају и друге коровске алергене биљке које се ту налазе.

Симптоми

Алергијска реакција на амброзију манифестује се различитом симптоматиком, па тако код особа које су преосетљиве на њен полен може изазвати цурење носа, осећај запушености синуса и болова у том пределу, затим кијање, кашаљ и сливање секрета. Могу се јавити и повраћање, воденасте столице, грчеви у трбуху, али и сузење и црвенило очију и отежано дисање с осећањем недостатка ваздуха. Ни кожа није поштеђена, те се под утицајем алергијске реакције може јавити црвенило са сврабом, али и појава печата.

Превенција најбољи лек

Не постоји лек за алергију на амброзију, али се она може ублажити узимањем лекова за симптоме алергије и две недеље пре почетка цветања, по савету лекара. Одговарајућа терапија подразумева коришћење капи за очи, антихистаминика и спреја за нос. Да би се избегли алергијски симптоми, најбоље је прибегавати превентивним активностима, тако што ће се крајем лета избегавати изласци напоље у каснијим преподневним часовима, када је концентрација алергена у ваздуху највећа. Препорука је затварати прозоре у кући и у ауту и користити климу, а одмах након уласка у кућу, неопходно је скинути одећу и истуширати се јер се полен може унети путем одеће, или се може увући у косу, остати на телу и на кућним љубимцима. Веш је препоручљиво сушити унутра. У превенцији може помоћи и праћење календара поленизације.

И. Бакмаз

Savka
07.08.2020 • 16:09
Us kuci mi je ambrozija I zbunje nemogu vrata I prozore otvoriti. Jo's imam staru osobu u kuci. Gde se god obratim privatni posjede nisu nadlezni. Pita se ima li neko pravo ,da mi ugrozava zdravlje meni i mojoj porodici .
EUR/RSD 117.5759
Најновије вести