Завршена надоградња и обнова Гимназије "Исидора Секулић"

Ученици и професори Гимназије “Исидора Секулић”, након две године, вратили су се 24. јануара из Машинске школе, где су били подстанари, у објекат у Улици владике Платона 2, након што је завршена његова адаптација, реконструкција и проширење.
1
Фото: Р. Хаџић

Екипа нашаг листа имала је прилику да обиђе надограђени спрат гимназије где се налазе библиотека и пет нових учионица, а посебан куриозитет представља специјализована застакљена учионица за припремну наставу за такмичења из које се поглед простире преко центра Новог Сада све до Петроварадинске тврђаве.

Столарија и подови су замењени или реконструисани, монтиран је лифт за ђаке са инвалидитетом, па је Гимназија након завршетка радова добила нов модеран изглед, а надограђени спрат се одлично уклопио у постојећу зграду. Школа је опремљена најсавременијом технологијом, климатизована и ради безбедности „покривена“ камерама.

Фото: Р. Хаџић

Пројекат су заједнички финансирали Покрајинска влада и Град Нови Сад са више од 360 милиона динара и реч о једној од највећих и најскупљих инвестиција у школском систему на територији Града Новог Сада, после изградње нове Музичко-балетске школе на Лиману.


Сарадња са иностранством

Гимназија „Исидора Секулић“ позната је и по ваннаставним активностима, којих има чак 37, по сарадњи с институцијама у иностранству и хуманитарним акцијама.

- Препознатљиви смо по сарадњи са Немачком, Русијом, Румунијом, Мађарксом и Енглеском - набројала је директорка Вукобратовић. - Организујемо и „Фестивал театар“, а познати смо и по “Шоутајму”, Кармун-конференцији у Мађарској, пројекту “Мултикултуралност кроз објектив”, конференцији “3К – култура, комуникација, компјутер”, по пројектима ДСД и ДЕЛФИ који омогућавају нашим ученицима светски признате сертификате из немачког и француског језика.

Гимназија најбољу сарадњу има с Русијом, па тако два матуранта имају прилику да студирају у тој држави, док у Нижњем Новгороду има одлучну сарадњу с Универзитетом “Лобачевски” где је отворен Српски центар.


Директорка Гимназије Ружица Вукобратовић казала је да је последње велико реновирање урађено пре више од 30 година, а од тада је број ученика знатно повећан.

- У свакој учионици налази се бела и интерактивна табла, телевизор, лаптоп и сваки професор је добио таблет како би што боље могао да реализује наставу, па ћемо од сад моћи да организујемо видео конференције. Све то ће значајно побољшати квалитет наставе у коју се све више уводе нове технологије, а које су омладини изузетно блиске – појаснила је директорка Вукобратовић, додавши да су опремљени и рачунарски кабинети. -Надоградња је била преко потребна јер смо пре 15 године имали 24 одељена, а данас Гимназију похађа 1.050 ђака распоређених у 32 одељења. Деценијама смо градили добар имиy, а велико интересовање влада јер смо једина Гимназија која има друштвено-језички и природно-математички смер, који је у последње време врло атрактиван пошто многа деца желе студије да наставе на Факултету техничких наука.

Према речима директорке Вукобратовић, није било лако похађати и организовати наставу у туђој школи али је наишла на разумевање радитеља, ученика и колега.

- Сви су изузетно задовољни што смо поново “код куће”, иако ученици прве и друге године чак и не познају школу у Улици владике Платона тако да су изненађени како је простор светао, како је све уредно и чисто - казала је директорка, напомињући да је поносна што ђаци воде рачуна о имовини школе и што Гимназију доживљавају као други дом.

И професори и гимназијалци из Машинске школе носе лепа искуства и успомене. Директор Владимир Гавранић их је домаћински дочекао и према речима директорке Вукобратовић, све је функционисало беспрекорно. Те две велике образовне установе показале су да гимназија и стручна школа могу изврсно да сарађују - није било ниједног инцидента, напротив, међу ученицима рођена су пријатељства, а можда и нека средњошколска љубав.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести