АЛБАРЕС ПОНОВИО: Прихватање пасоша не значи признање

МАДРИД: Министар спољних послова, ЕУ и сарадње Шпаније Хозе Мануел Албарес поновио је данас да прихватање пасоша тзв. Косова не значи признање, као и да је та тврдња "подвала" опозиционе шпанске Народне странке (ПП).
Tanjug/ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Фото: Tanjug/ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Он је у интервјуу за "Ел периодико де Еспања" рекао да Шпанија не може да се претвара да такозвано Косово не постоји, али да то не значи да признаје његов суверенеитет.

"Та територија Косова је у оквиру Западног Балкана, и иде на самите Европске уније са Западним Балканом. Не можемо да се претварамо да не постоји. Али то не значи да признајемо њен суверенитет. То није корак ка признању Косова, то није прва подвала ПП. Замолио бих ПП да престане са објављивањем обмана за које зна да су обмане", рекао је он.

Албарес је појаснио и да је Шпанија једна од пет земаља чланица Европске уније које не признају такозвано Косово, а које су прихватиле те пасоше.

ПП је недавно затражила објашњење од Албареса да ли је Шпанија променила став о питању КиМ, као и да ли је на одлуку о прихватању пасоша утицао притисак инвестиционих партнера премијера Шпаније Педра Санчеза.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести