Боцан-Харченко: Ниједна одлука о КиМ без СБ УН

НОВИ САД: Ниједна одлука у вези са Косовом и Метохијом неће моћи да прође без подршке Савета безбедности Уједињених нација, изјавио је данас амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko Foto: Tanjug/video
Фото: Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко Фото: Танјуг/видео

У интервјуу за Радио телевизију Војводине он је рекао да не може да каже да се решавање косовског питања дешава "заобиласком" Савета безбедности, да су дискусије редовне и да се тамо и даље разматра ситуација.

Боцан-Харченко је додао да Русија није имала званичан позив за учешће у дијалогу на другачији начин.

Он је казао да Русија и Србија имају добру сарадњу, да Србија полази од тога да је Русија члан Савета безбедности и да наступа у том формату.

"Београд није ништа тражио од нас нити би ми на тај начин нешто тражили од Београда, али сарађујемо на најбољи начин на основу заједничких интереса. Резолуција 1244 је оно што је важеће. Она говори о посебном статусу Косова, али не о Косову као независној држави", рекао је амбасадор Русије у Србији.

"Русија је спремна да размотри нове аспекте, али само ако Србија то жели. Ако позива буде било, званичан позив да Русија учествује на другачијем нивоу, ми ћемо то размотрити свакако", додао је Боцан-Харценко.

Говорећи о двоструким аршинима, амбасадор сматра да није уреду да Америка продаје оружје на Косову, а да се декларативно залаже за мир и стабилност.

"Поткопавање напора је рецимо продаја оружја из Америке Косову и за нас то није прихватљиво. То је пример двојних стандарда. Са једне стране је жеља и допринос Косовске кризе, са друге стране попуњава се оружјем територија која је кризна", рекао је амбасадор.

Боцан-Харченко је истакао да Русија стоји иза захтева и Србије да се мора испунити оно што је договорено.

"Ми тражимо да се испуни оно што је договорено, мислим на Бриселски споразум. Стварање Заједнице српских општина, то је полазна тацка. Оно што је познато јесте да није ни запоцето стварање ове заједнице. Ово је ситуација која смањује ауторитет Европске уније, јер ако се не испуњава оно што је договорено, тешко се може даље преговарати", сматра амбасадор Русије.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести