Борељ: Ефикасна сарадња ЕУ и САД када је реч о дијалогу Београда и Приштине

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ данас је на пленарној сесији Европског парламента изјавио да је сарадња ЕУ и САД веома добра у решавању проблема између Београда и Приштине.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

''Радимо веома добро са САД у дијалогу између Косова и Србије. Морам да кажем да је рад веома ефикасан'', рекао је Борељ, одговарајући на питања посланика о трансатлантским односима.

Европски посланик из Хрватске Тонино Пицула је питао Бореља да ли ЕУ размишља да буде медијатор у политичкој кризи кроз коју већ три године пролази Црна Гора и да одигра улогу медијатора сличну оној коју је имала у време политичке кризе у Северној Македонију.

''Наше опредељење у Црној Гори је да се подрже демократске структуре у земљи да би оне боље функционирале и да би Црна Гора могла да направи више на европском путу, да би била ангажованија на том путу и да би могла да примени реформе'', рекао је Борељ.

Он је додао да се подразумева да неки политички проблеми у Црној Гори треба да се реше преко институција у тој земљи.

Истако је да ЕУ пкушава да помогне и подржи где год је то могуће у Црној Гори, али да је то све што ЕУ, како је навео, ''може да уради и што треба да уради''.

''Радимо веома добро са САД у дијалогу између Косова и Србије. Морам да кажем да је рад веома ефикасан. Ми смо радили и у контексту Македоније. Зашто да не и са Црном Гором? Али засад радимо у координацији и између других ствари, бавимо се и дезинформацијама, али нисмо ушли у заједничку медијацију. Бар не за сада. Хтео бих да искористим ову могућност да истакнем колико је важна наша сарадња у покушају да се реши проблем између Србије и Косова“, одговорио је Борељ.

Високи представник није одговорио на питања посланика из Словеније Матијажа Немеца о Босни и Херцеговини, истучући да је данашња дебата у ЕП посвећена односима са САД.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести