Борељ са лидерима Западног Балкана о последицама рата

ЊУЈОРК: Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ био је данас у Њујорку домаћин неформалног ручка са лидерима Западног Балкана, на којем главна тема била глобални и регионални утицај „руског илегалног и ничим изазваног рата против Украјине“.
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Како се подсећа у саопштењу спољне службе ЕУ (ЕЕАС) ови скупови се одржавају два пута годишње у Бриселу и Њујорку и служе као неформална прилика за размену мишљења о изазовима у региону и европској будућности региона.

„Данашња дискусија се фокусирала на глобални и регионални утицај руског илегалног и ничим изазваног рата против Украјине. Високи представник Борељ и лидери Западног Балкана разговарали су о томе како заједнички решити штетне последице овог рата на цене хране и енергије и стабилност и безбедност у Европи и глобално“, додаје се у саопштењу.

Борељ је истакао подршку коју ЕУ пружа Западном Балкану да би се побољшала енергетска безбедност и у суочавању са хибридним претњама, укључујући сајбер претње и страну манипулацију информацијама.

„ЕУ и Западни Балкан ће наставити да сарађују у суочавању са изазовима које рат Русије против Украјине намеће на глобалном нивоу. ЕУ у потпуности укључује Западни Балкан у своје иницијативе за ублажавање последица рата“, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести