Брнабић: Бринем се за Вучићев живот и безбедност

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је за данас за лист "Ало!" да је забринута за безбедност и живот председника Александра Вучића, али да је сигурна да ће му и ова ситуација дати додатну мотивацију да се бори јаче него икад, јер је његов мото да предаја никада није опција.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Упитана да ли има новости везаних за упозорење Европола да се спрема атентат на Вучића, Брнабић је поручила да су српске безбедносне службе у свакодневном контакту с колегама из иностранства и да заједничким снагама раде даноноћно на прикупљању свих информација.

Навела је да и не би било одговорно да детаље из истраге о угрожености председника Србије износи у јавност, додавши да верује да ће он учествовати у предизборној кампањи, иако му је безбедност угрожена.

"Познавајући га, учествоваће без обзира на све. Никада није дозволио да га било шта одвоји од Србије и свог народа. И када му је здравље због срчаних проблема пре неколико година било угрожено, једва је успорио темпо само на неколико дана. Једино што заиста може, накратко, да га одвоји од борбе за бољи живот грађана Србије јесу његова деца и да буде ту за њих и уз њих. Свакако, наше безбедносне службе су сачињене од најбољих професионалаца и имам потпуно поверење у њихов рад. Да опасност постоји - постоји, и да сам забринута за безбедност председника - јесам, али сигурна сам да ће му и ова ситуација дати додатну мотивацију да се бори јаче него икад", истакла је Брнабић.

Она је рекла да није уплашена за своју безбедност и безбедност њене породице.

"Не плашим се за сопствену безбедност. Сви они који таргетирају Србију, нажалост, таргетирају Александра Вучића. То је једина истина. Волела бих да је другачије - да могу ја, или сви ми у Српској напредној странци, а верујем и много људи ван странке, да му више помогнемо и да га више заштитимо. Засад, међутим, једини фокус свакога ко жели Србији зло и нестабилност је на председнику Вучићу", поручила је она.

Премијерка Србије је рекла да након избора 3. априла види себе у земљи, како је рекла, која је изабрала да жели да се даље развија и настави свој пут напретка на коме се налази од када је вођена политиком Александра Вучића.

Премијерка се осврнула и на локалне изборе, па и оне у Београду.

"Погледајте Београд данас и Београд у време Драгана Ђиласа. У Ђиласово време просечна зарада у Београду је била 433 евра, данас је 705 евра. То је раст од 63 одсто. Незапосленост у Београду је у Ђиласово време била невероватних 16,2 одсто. Данас је незапосленост у Београду 7,5 одсто. Београд је, како смо и обећали, град кранова. Никада се више није градило у Београду - 386 одсто је раст површине за коју су издате грађевинске дозволе у последњих осам година. Погледајте број вртића - на крају Ђиласовог мандата као градоначелника Београд је имао 276 вртића. Данас их има 731", рекла је премијерка.

Брнабић је навела да је Ђилас оставио град са дугом од 5,3 милијарде динара само према трудницама, породиљама и социјално угроженима.

"Да не помињем дуг према слободним уметницима. Све смо то санирали, платили и надокнадили људима у последњих осам година. Нема више дугова према становницима Београда. У међувремену смо, заједно - влада и градска власт, отворили Народни музеј, Музеј савремене уметности, решили вишедеценијски проблем депоније Винча, а Град је увео прве еколошки чисте линије на којима саобраћају електрични аутобуси. Имамо резултате и јасан план за Београд и за Србију до 2030. године", истакла је.

Она је рекла да верује у кандидата СНС Александра Шапића, а има мишљење и о кандидату Владети Јанковићу.

"Што се тиче Владете Јанковића, моје мишљење је да он није Ђиласов кандидат за градоначелника, већ Ђиласов параван за градоначелника. Ђилас се иза Јанковића крије. Истина је да је Ђиласов кандидат Ђилас. Како год било, жао ми је што воде политику подсмевања и вређања Београђана из Маринкове баре, Борче и свих осталих ван „круга двојке“. Не верујем да ће им то донети добар резултат на изборима. Што се Александра Шапића тиче, верујем у њега и у нашу странку", додала је она.

На питање какве су шаснсе Здравка Поноша, који се се помиње као кандидат једног дела опозиције за председника Србије, Брнабић има своје мишљење.

"По свему судећи, шансе су му одличне. Уколико питате Ђиласове и Шолакове медије или неке стране амбасаде, организације и војне алијансе. Уколико питате обичне људе у Србији, оне којима је стало каква нам је војска и безбедносне службе, којима је стало да ли можемо сами да се бранимо и штитимо, да ли као земља водимо самосталну политику и имамо пуну самосталност у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике - онда можда не тако добре", оценила је Брнабић.

Премијерка је рекла да верује да људи желе да имају посао, боље плате, перспективу за своју децу и могућност за достојанствену старост.

"Поред тога, нашем народу је важно да имају земљу која ће водити самосталну политику, у којој ће одлучивати наши грађани, а не амбасадори и страни центри моћи. У такву визију Србије се Ђиласов кандидат не уклапа", казала је Брнабић.

Брнабић се осврнула и на могуће протесте после избора.

"Нема шта да очекујем, када је Борко Стефановић најавио да ће протеста бити уколико Владета Јанковић не буде градоначелник Београда и ако господин Понош не уђе у други круг председничких избора", поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести