Брнабић: Раст домаћих фирми је раст и јачање државе

ПОЖЕГА: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је у Пожеги да раст домаћих фирми значи и раст и јачање државе. Она је у Пожеги обишла је фирму Инмолд која је, како је истакла, пример успешне домаће породичне фирме која производи за страно тржиште машине и роботе за производњу пластичне амбалаже, и која је попут сличних, важна за економски развој Србије.
brnabic
Фото: Tanjug (video)

Инмолд производи вредност која ће помоћи Србији да брже сустигне економски све оне из западне Европе који су знатно брже ''трчали'' испред нас. Ако будемо имали више оваквих фирми и што оне буду јаче, то ће бити јача и наша економија. Због тога ће држава свима њима помоћи да инвестициони циклус, конкретно у Инмолду, уместо за пет заврше за 2,5 године, нагласила је Брнабићева.

Премијерка је истакла да у Инмолду ради 300 радника а да је просек година 31 и захвалила је свима њима што су остали у Србији.

Они са својим знањем могу да нађу посао у било којој европској земљи, али они су одлучили да остану у својој земљи и хвала им на томе. Они су пример какве младе кадрове Србија има, који за четири месеца произведу робота за захтевно светско тржиште, рекла је премијерка.

Изразила је и захвалност Инмолду који се укључио у помоћ за ублажавање кризе изазване корона вирусом правећи визире и носаче визира у вредности од 150.000 евра.

Премијерка је рекла и да су Инмолд и Техничка школа пионири дуалног образовања у Пожеги и најавила да ће средња Техничка школа постати Регионални образовни и тренинг центар за ЦНЦ машине.

Директор и власник Инмолда Горан Јанковић навео је да у понедељак почиње производња Инмолда у новом производном погону од 1.200 метара квадратних и захвалио Влади на подршци, без које не би могли бити конкурентна фирма на светском тржишту.

Председник општине Пожега Ђорђе Никитовић је истакао да лепши дани за Пожегу тек долазе.

Ових дана председник Србије Александар Вучић отвориће ''Будимку'', која је одувек била привредни ослонац овог краја. До краја наредне године аутопут стиже до Пожеге а с њим, надамо се, и нови инвеститори, рекао је Никитовић.


Поздрављам одлуку о укидању мера Приштине

Премијерка Србије поздравила је одлуку Приштине да укине мере које су ометале улаз српске робе на Косово и Метохију.

Поздрављам ту одлуку, радосна сам због ње, мислим да је то добра одлука за Албанце на Косову и Метохији, Србију и цео регион, рекла је Брнабићева приликом посете Пожеги.

Како је додала, потребно је неколико дана како би се видело да је одлука о укидању мера и имплементирана.

Да видим да не смисле неку административну препреку опет за то, рекла је премијерка и додала да ако одлука буде имплементирана, онда је то феноменална вест за све.


Премијерка Ана Брнабић током посете Пожеги састала се и с привредницима, а обишла је и газдинство Цицовић у пожешком селу Папратиште.

Изборе може да одложи само ванредно стање

Устав Србије предвиђа да се избори могу одложити само уколико се поново уведе ванредно стање што у овом тренутку није опција, иако имамо повећање броја заражених корона вирусом последњих дана, изјавила је премијерка Ана Брнабић у Пожеги.

Очекивано је повећање броја заражених јер смо попустили мере, али то није ништа алармантно са чим се слаже и струка. Надам се да ће то остати под контролом и да нема разлога за панику, али има разлога за примењивање мера заштите, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла и да не верује да се може поново увести ванредно стање у земљи због епидемије корона вируса и поновила да не постоји други начин да се избори у Србији одложе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести