Брнабић: Никада већи буџет за просвету и културу

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да никада већи буџет није обезбеђен за просвету и културу, и додала да ако о нечему Влада води рачуна, то је реформа образовања.
Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Како је објаснила гостујући на РТС-у, за образовање је издвојен новац и преко Министасртва просвете, али и преко Министарства трговине и буџета за Телеком који ће радити на повезивању школа на интернет.

Поред тога, истакла је, урађена је и студија на Електротехничком факултету о потребама школа у Србији како би се направиле школе потребне омладини.

Говорећи о повећањима плата и пензија, Бранбићева је рекла да је реално очекивати повећање плата у 2019. години, али да ће се наставити и с повећањем пензија.

Упитана о увођењу платних разреда, премијерка је рекла да су они неопходни ако се жели да се уведе ред.

"Још не знамо када ћемо увести ред јер има више од 150 коефицијената и зато идемо на сустем платних разреда. Синдикати у здравству се никада нису бунили и давали су подршку, култура и просвета нису биле за то, чак су и штрајковали. Повећали смо секторски плате здравству, просвети и безбедносним службама", рекла је Ана Брнабић.

Системски проблем не може да се реши за пет - шест година

 Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је велика трагедија која се догодила на пружном прелазу код Ниша, када је погинуло петоро људи, и оценила да системски проблем који деценијама постоји у саобраћајној инфраструктури не може да се поправи за пет-шест година.

Она је гостујући на РТС-у рекла да је на том пружном прелазу постојала адекватна сигнализација, али не и рампа, јер су стручњаци процении да не треба да буде на том месту и додала да ће ускоро бити постављена.

"Мислим да не треба на свим пружним прелазима да постоји рампа, али сигнализација да. Пуно је времена потребно да сви прелази буду безбедни и ми на томе радимо. Апсолутно је једноставније поставити рампу, али да ли је сврсисходнио на свом пружним прелазима поставити је. То пуно кошта", рекла је Брнабићева.

Премијерка је додала да ће Влада у 2019. години бити фокусирана на пруге, као и да је приоритетан пројекат модернизација пруге Ниш-Димитроивград.

Истовремено, она је апеловала на све учеснике у саобраћају да буду озбиљни и одговорни, да не возе у алкохолисаном стању, да не куцају поруке, не разговарају. 

"Осећам одговорност сваки дан и због ове несреће и због воде у Зрењанину и што школе немају довољно компјутера. Када се нешто деси, не можете све истовремено решити, али зато апелујем да сви будемо одговорни", рекла је Ана Брнабић.

Ово је наша шанса, другу нећемо имати

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да, када је реч о дигитализацији, сада шанса Србије и да другу неће имати.

На констатацију да је многи сматрају премијерком за дигитализацију, она је, гостујући на РТС, рекла да онда она свој посао ради добро и да је то једини начин да се повећају плате, да млади остану у земљи, да се Србија такмичи с другима по томе како је паметна и способна њена радна снага, а не по томе како јој је јефтина радна снага.

Како је истакла, она је од претходне владе на челу са Александром Вучићем наследила стабилну економију и да је њен задатак да обезбеди следећој влади даљи раст, а то је могуће само иновацијама.

Она је рекла да је изузетно важно да се уведе дигитализација у образовање, да је доста урађено, да су се електронски повезале школе, да је у овој години било 2.000 дигиталних учионица, а следеће ће бити 10.000.

Премијерка је рекла и да ИТ сектор иде јако добро и да годинама расте стопа раста.

Она је указала на проблем с којим се суочила када је била министарка локалне самоуправе да је морало да се крене од нуле, више од три милиона људи није имало своју адресу, многи су живели у улицама без адреса.

"Сада имамо додатне обуке, људе нећемо кажњавати, имали смо неке тзв. демократске владе, долазили су људи из света, али нисмо имали камен на камен, морали смо да кренемо од нуле", рекла је премијерка.

"За мене је поражавајуће да смо имали државну управу у којој нико о грађанима није бринуо. Желимо да у државној управи влада здрав разум, ред, а да грађани буду центар те управе", истакла је Ана Брнабић.

Она је рекла да је стабилност предуслов свих даљих економских реформи и напретка, те да је циљ да достигне једноцифрена стопа незапослености и да се омогући боља перспектива за младе људе.

Не разумем протесте, реконструкција није опција

Људи могу да протестују, ово нису ни први ни последњи протести грађана, јер је Србија демократска земља, изјавила је вечерас премијерка Ана Брнабић.

Она је за РТС истакла да јој ипак протести нису јасни јер је земља пре ове владе у потпуности била девастирана и запуштена и није се бринуло о грађанима.

"Протестују са људима који су променили Устав у много већем обиму 2006. без јавне расправе и слања Венецијанској комисији. 2011. године, када је мењана медијска стратегија, у радној групи био је један представник медијских удружења а усвојена је на телефонској седници владе. Толико је то било важно. Је л'' ту владавину хоћемо, јер зато протестујемо", упитала је Брнабићева.

Говорећи о могућој реконструкцији Владе, она је рекла да у овом тренутку реконструкција није опција.

"Превише је ствари сада. Најважнија ствар нам је дугорочна нормализација и стабилизација, да изађемо из замрзнутог конфликта. Покушавамо да то решимо. Нама треба јака, стабилна Србија. Министри су ту да раде даноноћно а не да се возикају, пију виску, примају људе. Понашам се као да ће сутра бити избори. Ни мени ни влади то сада није ни проблем ни изазов, битно ми је шта смо урадили", рекла је Брнабићева.

Косово води бахату политику, то сад виде и други

Премијерка Ана Брнабић оценила је вечерас да "Косово води бахату, неодговорну, непредвидиву политику и једина добра ствар у томе је што и други виде да је то таква политика". 

Како је истакла у интервјуу за РТС, не помињу се више две стране, и велико је признање од стране ЕУ што Србија није уводила контрамере Косову после увођења царина од 100 одсто на робу из централне Србије.

Брнабићева је, поводом изјаве представника Кфора да специјалне јединице РОСУ могу на север КиМ без дозволе, рекла да је то извргавање руглу свих споразума и да је сагласна са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем да је потребан "приручник шта се може, а шта не може".

"То је исто као да ви кажете да српска војска и полиција не смеју да уђу, али сме комунална полиција, а то што наша комунална има тенкове... Србија неће допустити да се то тако ради", рекла је премијерка и додала да зато председник Александар Вучић и други српски званичници указују "поново и поново на све споразуме".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести