Брнабић: Сутра седница Кризног штаба, одлука о евентуалном попуштању мера

БЕОГРАД: Седница Кризног штаба, на којој ће бити размотрена тренутна епидемиолошка ситуација, као и мере, биће одржана сутра, најавила је премијерка Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Брнабић је рекла да она скоро свакодневно разговара са медицинским делом Кризног штаба и зна шта је њихов став - а то је да још није време за попуштање мера, јер нам иде добро, али да то не би требало сада да се угрози.

“Бројеви падају, проценти су бољи и то је резултат, донекле мера, али у великој мери вакцинације. Видећемо сутра шта ће бити одлуке”, рекла је Брнабић на прес конференцији.

Показали да санкционишемо свако кршење мера

Ана Брнабић осудила је кршење епдеимиолошких мера после дербија на стадиону „Рајко Митић“ и казала да је реакцијом надлежних власти показано да нема заштићених.

Брнабић је, упитана да ли ће заменик градоначелника Горан Весић који је, како је пренето на друштвеним мрежама, присуствовао журки бити санкционисан, нагласила да се никакво кршење мера неће толерисати.

„Драго ми је што се заменик градоначелника извинио. Комунална полиција је реаговала, инспекција и сви остали надлежни су реаговали као и код сваког другог кршења мера. То је показатељ владавине права“, подвукла је она.

Брнабић је истакла да се из тога види да нема заштићених, љубимаца, већ да се надлежни према свима понашају исто.

На додатно питање да ли јој је извињење довољно, указала је да је управо супротно од тога рекла, као и да све надлежне службе раде свој посао.

„Ја се ослањам на надлежне институције да раде свој посао, моје није да кажњавам или мислим да је нечије извињење довољно или не. У земљи у којој постоји владавина права ирелевантно је мишљење премијера или било кога другог, јер надлежни реагују“, поручила је Брнабић додајући да су надлежни управо показали да се кршење мера санкционише и да се понашају при том према свима исто.

„Да ли ћу тражити оставку Весића у Кризном штабу не знам шта значи. Како да тражим оставку некога ко није члан Кризног штаба. Не знам ни шта би то донело као резултат за праћење епидемиолошких мера“, рекла је она и додала да на састанке Кризног штаба Весић долази као представник већих градова, некада он , некада неко други.

Не постоји потреба у Србији за обавезном вакцинацијом

Ана Брнабић истакла је да у Србији не постоји потреба за увођење обавезе вакцинације.

Брнабић је, на питање за одлуку Европског суда за људска права који је донео пресуду да је обавезна вакцинација легална и да ли ће можда бити потребна у демократским друштвима, казала да код нас вакцинација тече одлично и да је интересовање људи огромно, много боље него у напреднијим европским друштвима.

Оценила је да су грађани Србије показали да су одговорни, да не падају на теорије завере и да, колико год био јак антиваксерски покрет, верују у свој здравствени систем и институције.

„За сада је велико интересовање и нема разлога да размишљамо о увођењу обавезне вакцинације. Имамо људе који се сами од себе пријављују за вакцинацију“, објаснила је Брнабић.

Пренела је да се између 10.000 и 20.000 дневно пријави за вакцину преко Еуправе, те да има и изуетно велики број оних који долазе без пријаве на вакцинацију.

„Немамо проблем као што имају неке земље где људи не желе да се вакцинишу“, закључила је она.

Скоро 30 одсто пунолетних грађана вакцинисано

У Србији је до сада вакцинисано скоро 30 одсто пунолетних грађана, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић одговарајући на питање новинара да ли мисли да је потребна озбиљнија кампања државе за вакцинацију грађана.

Брнабић је истакла да је много више грађана пријављено за вакцинацију и да су то доста добри резултати.

"Не знам како би изгледала та озбиљнија кампања од ове и колико би се онда људи пријавило. Радимо вакцинацију и кампању најозбиљније могуће и не разумем зашто неко мисли да је ово неозбиљно", навела је премијерка.

Додала је да само може да прихвати да неко поставља питање да ли је могуће да држава спроводи још озбиљнију кампању, као и да је лично задовољна како се сада како се одвија вакцинација.

Донета одлука да се донира 10.000 вакцина Сарајеву

Влада је на данашњој седници усвојила одлуку да поклони додатних 10.000 вакцина граду Сарајеву, саопштила је премијерка Ана Брнабић.

Она је, на конференцији за штампу, казала да ће те вакцине бити упућене вечерас или сутра са циљем помоћи суседима и пријатељима.

„Колико буде могуће и у будућности ћемо показати солидарност, јер ћемо једном ми бити сигурни, ако је цео регион безбедан“, истакла је она.

На питање немачке телевизије РТЛ зашто је Србија зауставила вакцинацију странаца Брнабић је казала да је тренутно вакцинација фокусирана на наше грађане.

На додатно питање како је Србија добила међу првима вакцине Бионтек-Фајзер она је подсетила да је наша земља била међу првима која је са том компанијом потписала уговор.

„Били смо међу првима који су веровали у ту вакцину и који су потписали споразум“, казала је Брнабић подсетивши да је Србија била друга земља у Европи која је добила ту вакцину, да је прва била Велика Британија.

Истакла је да је Фајзер-Бионтек перципиран као предвидљиви партнер, који контунуирано испоручује вакцине, раније понедељком, сада уторком.

Нагласила је да та компанија испуњава своје уговорне обавезе. Подвукла је да је управо са Фајзеровом вакцином почела вакцинација грађана.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести