Црна Гора поздравила одлуку Србије, али не одустаје од одлуке о протеривању

ПОДГОРИЦА: Одлазећа црногорска влада поздравила је одлуку Србије да у складу с мерама реципроцитета не протера амбасадора Црне Горе у Београду Тарзана Милошевић и поручила да они неће одустати од одлуке о протеривању српског амбасадора у Подгорици Владимира Божовића.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

Из МВП-а су саопштили да није било ни разлога за протеривање црногорског амбасадора Милошевића.

“Амбасадор Тарзан Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину чак и онда када се Црна Гора грубо вређала и понижавала са различитих адреса у Србији, црногорски државни симболи скрнављени, а због тога реаговале и различите међународне адресе”, саопштено је из ресора Срђана Дармановића.

Влада Црне Горе, која одлази с власти 2. децембра, када у парламенту буде изгласана нова мандатара Здравка Кривокапића, пише у саопштењу да се за разлику од Тарзана МИлошевића, српски амбасадор "у континуитету мешао у унутрашња питања земље у којој службује, својим интерпретацијама историје".

Тиме је, тврде, доводио у питање самосталност и независност Црне Горе, негирајући Резолуцију усвојену у парламенту о нелегитимности Подгоричке скупштне, за коју се, како кажу, зна шта је представљала у црногорској историји.

“На ово му је из Министарства вањских послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. Нажалост, узалуд и без разумевања”, наводи се из одлазећег МВП.

Због тога, додају, ова влада и и министарство на челу са Дармановићем неће повући своју одлуку.

Наводе да одлуку неће опозвати тим пре што је, како кажу, несхватљива изјава српске премијерке Ане Брнабић да је амбасадор Божовић заправо преносио и званичне ставове Владе Србије, а што је, тврде, потврда и наставак грубог мешања у унутрашња питања Црне Горе.

МВП замера комесару Оливеру Верхеију, који је раније поздравио одлуку Србије да не протера Милошевића, да је пропустио да са партнерима и пријатељима у Црној Гори "барем размени основне информације и мишљења о меритуму ствари".

"Верујемо да би Верхеји, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумео наш однос према амбасадору који се у континуитету меша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема", наводе у саопштењу.

Тврде и да је Црна Гора "у потпуности и истински" посвећена регионалној сарадњи и добросуседским односима.

“То представља не само стуб европске интеграције, како је истакао комесар Вархеји, већ кључни елемент наше спољне политике коју годинама промовишемо у свим билатералним и мултилатералним оквирима, што је веома добро познато нашим европским партнерима. Стога, чврсто смо уверени у исправност своје одлуке, с обзиром да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи”, стоји у саопштењу МВП.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести