Дачић: Амбасадор Србије се прво састао с Амфилохијем

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је председник Народне странке Вук Јеремић изнео неистините тврдње у вези са предајом акредитива новог амбасадора Србије у Подгорици и посебно нагласио да је Владимир Божовић први састанак имао са митрополитом Амфилохијем.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Јеремић је данас рекао да је нови амбасадор Србије у Црној Гори копије акредитива предао истог дана када је усвојен Закон о слободи вероисповести.

Дачић је у изјави Танјугу рекао да је датум ступања на дужност новог амбасадора давно утврђен и да је управо мотивисан жељом да он што пре ступи на дужност због кризе у Црној Гори, настале због усвајања закона који, како каже, ставља у тежак положај наш народ и цркву.

"Амбасадор Божовић није предао акредитиве председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, већ је, у складу са дипломатским правлиима, предао копије акредитива у Министарству спољних послова", истакао је министар.

Он је додао да је први састанак који је Божовић имао био са митрополитом Амфилохијем.

Дачић је поручцио да Србија, председник Александар Вучић, Влада и Министарство спољних послова чврсто стоје у одбрани права нашег народа и цркве у Црној Гори и наставиће са таквом политиком, за разлику од времена када су, каже, Јеремић, Ђилас и Тадић, заједно са Коштуницом водили државу када је Црна Гора прогласила независност.

Тада, истиче Дачић, нико никада није изражавао забринутост за права Срба и СПЦ у Црној Гори.

"Тако и данас, иза њихових лажи, не стоји забринутост за права Срба и СПЦ, већ само жеља да се оптужи власт у Србији и изазове нејединство у српском народу", оценио је Дачић.

Томе служи и апел такозване групе интелектуалаца, који, са друге стране, оптужују руководство Србије за дестабилизацију Црне Горе, иако су, напомиње Дачић, српски народ и црква изложени нападу црногорског режима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести