Дачић: Односи матице и расејања од највећег интереса

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је, не само морална, већ и уставна обавеза, али и свакодневни задатак државе да унапређује однос матице са нашим држављанима и сународницима у иностранству.
Dačić na otvarajnju Medijske konferencije dijaspore i Srba u regionu  Foto: Tanjug/video
Фото: Дачић на отварајњу Медијске конференције дијаспоре и Срба у региону  Фото: Танјуг/видео

Дачић је истакао да се темељи тих настојања огледају у владиној Декларацији из 2006. године, којом су односи између матице и расејања проглашени односима од највећег државног и националног интереса.

Отварајући Медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, Дачић је подсетио да су усвојени Закон о дијаспори и Србима у региону, као и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

"Управо у тој Стратегији област информисања је третирана као значајан инструмент у напорима за очување српског језика и идентитета", подвукао је Дачић.Он је указао да је информисање двосмеран процес, а да је један смер онај на релацији матица - расејање, који се односи на информисање дијаспоре и српског народа у региону о политици Србије.

Проток информација у том смеру се не зауставља међу нашим људима у иностранству, већ, посредством наше дијаспоре, глас Србије често ођекује и у страној јавности, навео је Дачић."То се до сада показало изузетно важним, нарочито онда када се радило о темама од значаја за заштиту наших националних интереса, попут заштите права српског народа на Косову и Метохији, као и нашег историјског и културног наслеђа", рекао је шеф српске дипломатије.

Други смер је онај којим се информације преносе из иностранства ка матици, каже Дачић додајући да данашњи скуп може да пружи допринос повезивању и будућој размени информација, како би се што више сазнало о активностима дијаспоре и Срба у региону, пре свега на плану очувања културног и језичког идентитета у расејању.

Према његовим речима, механизми сарадње и подршке дијаспори и припадницима српског народа у региону, усмерени су превасходно ка очувању културног и језичког идентитета.Ту је, пре свега, навео суфинансирање културних делатности Срба у иностранству и медија Срба из региона, као и пројектно суфинансирање. уз велику улогу мреже допунских школа, коју организује Министарство просвете.

Поменуо је и програм стипендирања високошколаца, припадника српског народа из региона под називом "Србија за Србе из региона", који бележи константан пораст заинтересованих полазника.У том смислу, навео је да су напори да се високошколци задрже или трајно повежу са Србијом, резултирали новим и практичним приступом научној дијаспори.

Дачић је истакао да је Влада Србије посебну пажњу посветила управо научној дијаспори, кроз усвајање новог Програма сарадње српске науке са дијаспором Фонда за науку Србије.

"Кроз предани рад на изградњи регионалне стабилности и унапређивању економских услова, трудимо се да подстакнемо идеју повратка, тиме макар ублажавајући процес одлива високообразоване радне снаге из матице, посебно оне која је носилац савремених технолошких трендова и која може да има круцијалну улогу за даљи развој Србије", рекао је Дачић.

Србији су, поручио је, потребни одважни и храбри људи, јер смо, како каже, исувише мали да бисмо се лако одрицали квалитетних људских ресурса који су незамењиви и ненадокнадиви.Дачић је рекао да се у контекст напора да се регион учини привлачнијим местом за живот, логично уклапа и иницијатива за оснивање тзв. "малог Шенгена".

У њему би се, каже, кроз успостављање слободног протока људи, робе, услуга и капитала, радило на повезивању и стварању одрживих решења за изазове из прошлости који нас оптерећују, али и за изазове које ће будућност тек ставити пред нас.Дачић је изразио искрену наду да ће управо догађаји којима се негује идеја заједништва и учвршћивања професионалних контаката између матице и расејања, допринети јачању заједништва унутар српског корпуса и свих наших грађана, ма где они живели.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести