Дачић: Повлачење признања Косова је државни пројекат

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, поручио је да с великом моралном, политичком и кривичном одговорношћу тврди да нико никада из Србије није узимао новац од приватника за кампању повлачења признања косовске независности.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Дачић је то поручио гостујући у јутарњем програму Хепи тв., а поводом изјаве чланице СзС Маринике Тепић да Србија новцем од трговине оружјем финансира ту кампању.

Ово је државни пројекат и све се ради кроз институције, рекао је Дачић.

Министар каже да разуме да неко мрзи председника Александра Вучића и њега, али не разуме да толико може да мрзи Србију, те да је циљ изјаве Тепићеве да компромитује тај процес на којем Србија ради, а то је повлачење признања косовске независности.

Није, додао је, изненађен да то чине политички представници Албанаца с Косова, али истиче да није очекивао да то неко ради у Београду.

Реч је, каже, о државном пројекту који је Србији донео велике резултате, а сада се поставља питање треба ли ту акцију наставити или не.

У прилог томе Дачић је изнео податак да је пре покретања ове кампање повлачења признања било 113 земаља које су признале косовску независност, а да их је данас 93, што значи да је до данас 17 земаља повукло одлуку о признању, а још три су, казао је, у некој врсти флуидног стања, - Египат, Доминиканска Република и Перу.

А, за УН је потребно најмање 97 гласова земаља, што, истиче Дачић, значи да је ова акција Србије већ срушила план Приштине.

Очигледно је да је циљ ове бруталне лажи Маринике Тепић компромитација овог државног пројекта и сада се цео маневар и арсенал лажних оптужби практично пребацио у Београд, навео је Дачић.


Партију шаха игра Вучић, а не Михајловић или Шормаз

Потпредседник владе и председник СПС Ивица Дачић изјавио је да заједнички излазак на изборе СПС и СНС није понудио ни Зорани Михајловић ни Драгану Шормазу и упитао зашто се они оглашавају по том питању.

Коментаришући критике након његовог предлога да СПС и СНС изађу на изборе на заједничкој листи, Дачић је рекао да је то предложио председнику напредњака и Србије Александру Вучићу, након што је он говорио о потреби широке коалиције, а не Зорани Михајловић или Шормазу.

Комуницирам с Вучићем и са њим немам никакав проблем... Не знам што се они јављају. Ја не знам ко су они. Нек они изађу са својим именом и презименом на изборе, па ћу са њима да седнем да разговарам. За мене је гласало више од 400.000 људи, ко је гласао за Шормаза, ко је гласао за Зорану Михајловић, упитао је Дачић.

Упитао је и да ли би било боље да се СПС свађа са СНС.

Ову шаховску партију на табли игра Вучић, не играју ни Шормаз ни Зорана Михајловић, уз дужно поштовање, закључио је Дачић.

Поводом изјаве Михајловић да му је лакше да тако очува своје позиције него да сам изађе на изборе, Дачић је запитао како то да је било добро што је СПС подржао Вучића на председничким изборима, а да је сад ово за Зорану Михајловић неприхватљиво.

Упитао је и зашто Зорана Михајловић или Шормаз нису јуче "напали" Маринику Тепић, која је говорила да је Дачић узимао новац од предузетника у Србији како би финансирао повлачење независности Косова широм света.


Указао је да су политички представници Албанаца једва дочекали ову, како је рекао, бруталну лаж Тепићеве.

Приметио је да таква изјава није случајна и да је намера дела опозиције јасна.

Намера СзС је јасна, није овде реч о борби против корупције, већ је реч о томе да се уведе прича о војној индустрији, трговцима оружја и све то повеже са повлачењем признања косовске независности како би се та акција компромитовала, рекао је Дачић.

Ако је, каже Дачић, акција повлачења признања финансирана од продаје оружја српских привредника и бизнисмена с правом се, истиче, поставља питање од кога су финансиране изјава Маринике Тепић и акције СзС.

Јер, навео је министар, очигледно је да је нечији циљ био да она то каже.

И да је све што је Мариника Тепић рекла тачно, СзС би требало да учествује у овом процесу. Њен шеф Ђилас има толико пара и када би дао само 10 милиона евра знате колико би још земаља повукло признање Косова, рекао је Дачић.

Приметивши да никада нико није напао Србију више него што су то урадили Тепићева, Ђилас и СзС, Дачић истиче да они на овај начин показују да мрзе Србију.

Најавио је да ће његов шеф кабинета Никола Недељковић, који је директно прозван у овој причи поднети кривичну пријаву против Тепићеве, а није искључио могућност да то и сам учини.

Овде се сада поставља велико питање да ли је то добро за Србију, да радимо у интересу Србије или радимо нешто чега треба да се стидимо, рекао је Дачић, уз подсећање на бекграунд Типићеве, која се, између осталог, залагала за доношење резолуције у парламенту о томе да се у Сребреници догодио геноцид.

А Тепићева је, истиче Дачић, члан СзС, што значи да све ово што ради и прича, говори у име свог шефа и те коалиције.
Оцењујући то као тежак политички аутогол за ту коалицију.

Приметио је да ће то, нажалост, како је рекао, искористити сви српски непријатељи, којима сада треба објашњавати да то што је рекла Мариника Тепић није тачно.

Подсетио је да су до сада многи тражили од Србије да престане са акцијом повлачења признања, међу којима су и земље Квинте, у замену да Приштина укине таксе, али председник Вучић је рекао да тај посао треба наставити и Србија ће, казао је, и даље радити на томе.

Истакао је и да то што је урадила Мариника Тепић, никада ниједан одговоран политичар не би урадио својој држави.

Зато је то озбиљно питање, јер је реч о државној политици, рекао је Дачић и приметио да је јуче посланик Марковић јуче био у праву када је рекао да треба да будемо захвални Тепићевој због те њене изјаве.

Јер, она је заправо показала да је лагала о свему што је до сада изјављивала.

Изрећи једну такву гнусну лаж која наноси велику штету држави, Тепићева је потврдила да је лагала и друге стварии... Не знам како ће се понашати када се појави на суду, навео је Дачић.

Истакао је да је у овом тренутку ово најважња државна тема, која указује на то како Ђилас, Тепићева, СзС и остали раде на штату државе.

Осим што та изјава Тепићеве компромитује цео процес, она и тај процес истовремено ставља у један криминални котекст, а то је истовремено атак на важно државно питање.

Све то, истакао је Дачић, представља истовремено и притисак на власт да престане да ради даље овај посао.

Ако они имају овакав став да раде против интереса Србије и залажу се за престанак акције, ако они то кажу, они заправо раде за косовску независност и на томе да докажу да смо ми геноцидни народ, навео је министар, уверен да ће њихове шансе због свега овога на следећим изборима бити равне нули.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести