Дачић: Отварање ДФЦ у БГ велики догађај и корак даље

"На основу онога што је тамо потписано и договорено, Гренел је кренуо у реализацију првих корака", рекао је шеф дипломатије Ивица Дачић и додао да је велики догађај то што је отворена Канцеларија ДФЦ-а у Београду.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

БЕОГРАД: Отварање канцеларија америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду и данашњи разговори о пројектима током посете Ричарда Гренела представљају велики искорак и показатељ су да САД мисле озбиљно у вези свега што је договорено и да није реч о предизборном трику уочи избора у Америци, каже министар иностраних послова Ивица Дачић.

Дачић је, у емисији "Око" на РТС, рекао да се данашњи догађај, односно све оно о чему се разговарало и што је договорено, не може одвојено посматрати и да је део имплементације споразума потписаног у Вашингтону.

"На основу онога што је тамо потписано и договорено, Гренел је кренуо у реализацију првих корака", рекао је шеф дипломатије и додао да је велики догађај то што је отворена Канцеларија ДФЦ-а у Београду.

Истакао је да је важно да што се мимо политичких тема истакла економија и свакодневни живот као тема у односима Београда и Приштине и да је Гренел "својом енергичношћу наметнуо такав темпо".

Дачић каже да су све то значајне ствари и да је важно јачање политичких односа са САД.

Подсетио је да се идуће године обележава 140 година од успостављања дипломатских односа са САД.

"Да ли смо у међувремену довољно радили на развоју тих односа је за дискутовање, а и дан данас нисмо задовољни обимом спољно трговинске размене, али ово је нешто што је велики корак даље и показатељ да Америка мисли озбиљно и да то није предизборни трик уочи избора у Америци", рекао је Дачић.

Говорећи о политичком делу споразума потписаног у Вашингтону, Дачић каже да је важно што је отклоњена опасност да у споразуму стоји део који се односи на међусобно признање.

Навео је да су председник Александар Вучић и он специјалном изасланику Беле куће Ричарду Грененелу скренули пажњу да то да се у међувремену Приштина понашала супротно договореном и да су рекли да могу дати на увид и писмо које је косовски министар послао министарки БиХ о томе да призна Косово као независно, и то само четири дана после потписивања споразума у Вашингтону.

Дачић:Економија покретачка снага, следећи корак политика

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је вечерас да је тачно да економија може да има покретачку снагу у решавању проблема између Београда и Приштине, али сматра да Србија неће изаћи из овог проблема док се не дође до политичког решења за кључно питање.

Према његовим речима, следећи корак требало би да буде да се сагледа која су могућа политичка решења и да се "сходно јачини оних који стоје иза тога, иде на то да се мора прихватити праведно решење за ово питање".

Он каже да ту види разлику између Вашингтонског и Дејтонског споразума и да се Дејтонски споразум бавио тим питањима.

"Ми нисмо још овде дошли до тога, али смо видели шаблон како до њега може да се дође, а то је управо Дејтонски споразум и Вашингтонски споразум. А како то? Тако што ће се извршити притисак на страну која неће да прихвати неко праведно, односно коректно решење. То фали ЕУ - гвоздена песница", рекао је Дачић у емисији "Око", на РТС-у.

Указује да ЕУ не може да натера Приштину да спроведе оно што је потписала још 2013. године.

На питање која је адреса за те наредне кораке, Дачић је рекао да је званично гледано то Брисел.

"Без обзира где ће то да се деси, не може без учесћа најзначајнијих међународних фактора, а то су ЕУ и велике силе које имају вето у Савету безбедности УН. Значи и Вашингтон и Москва и Пекинг, али и наравно и Париз и Лондон", поручио је Дачић.

Он сматра да ЕУ не гледа благонаклоно на оно што се дешава и да јој се не свиђа да "неко сада има доминантну улогу, иницијативу и успех". "Нарочито успех, јер њима фали успех", оценио је Дачић.

Он је додао да је велико питање да ли је за Србију повољније да косовско питање решава на "основу предлога из ЕУ или Гренела".

"То је велико питање имајући у виду став Немачке и свих осталих, који мисле да све треба да остане како јесте и да Србија само треба да призна Косово и имајући у виду флексибилан став америчке администрације која полази од интереса оба народа и која спремна да разговара о свему томе", рекао је Дачић.

Он је навео да му се понекад чини да је лакше разговарати са америчким администрацијом.

Дачић:Заједничка обнова зграде Генералштаба добра идеја

Идеја специјалног представника председника САД Ричарда Гренела да заједнички обновимо зграде Генералштаба и Министарства одбране, тешко оштећене током НАТО бомбардовања, добра је иницијатива, изјавио је вечерас министар иностраних послова Ивица Дачћ и навео да ће бити реализована након што се донесу потребне одлуке о намени објекта.

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима, после састанка са америчком делегацијом, да је Гренел дошао на идеју да се заједнички обнови зграда Генералштаба и Министарства одбране.

Дачић је у емисији "ОКО" на РТС-у рекао да је то идеја која тек треба да буде реализована и да се о томе и раније говорило.

"У сваком слуцају, то је једна добра инцијатва, али није само њихова...Ми смо у сваком нашем сегменту, и када је о НАТО-у реч, говорили да би било добро и симболички важно да они (САД) учествују у обнови", навео је Дачић.

Каже да тек треба да се донесе одлука шта ће се тачно радити са објектом.

"Не знамо да ли ће се обнављати у војне намене или ће бити неки хотел или нешто друго, али у сваком случају инцијатива је добра и говори о промењеном начину размишљања", рекао је шеф српске дипломатије.

Зграде Генералштаба Војске Србије и Министарства одбране у Београду, подигнуте су између 1955. и 1965. године, погођене су и тешко оштећене током НАТО агресије 1999. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести