Дачић: Први смо пружили руку Загребу, видећемо ефекте

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Београд први пружио руку Загребу у жељи да нормализује односе измедју двеју земаља, али да не зна, како је казао, колико ће то имати ефекта.
2
Фото: HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

 "Понели смо се веома одговорно у смислу порука које смо послали. Ми смо пружили први руку и видећемо како ће се даље одвијати", поручио је министар гостујући на ТВ Хeпи.

Дачић је рекао да је Београд, у договору са Милорадом Пупавцем, искористио традиционални Божићни пријем Српског народног вијећа у Загребу у покушају да додје до дипломатског отопљавања односа са Хрватском.

"Мој задатак је био да пренесем поруку да, и поред свих међусобних разлика, морамо да се договарамо око питања која се тичу садашњости и будућности и да ствари око прошлости решавамо на миран и културан начин. Нисам баш оптимиста да ће тако да буде", поручио је Дачић.

Он додаје да је питање шта ко жели, али да он сматра да има много разлога да надјемо заједнички интерес.

"После пријема разговарао сам и са хрватским министром да њима у свему томе фали контекст.  Требало би да обухватамо све оно што тишти нас, Први српски рат, Други светски рат, Олују. Наравно, свесни смо и онога што тишти Хрвате, а то су деведесете године, али  ако већ желимо да радимо на томе, морамо да радимо на превазилажењу тих препрека за нормализацију односа", истакао је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести