Дачић: У Резолуцији ЕП има материјалних неистина

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас на седници Одбора за европске интеграције, на којој је разматрана резолуција Европског парламента о извештајима о Србији из 2019. и 2020. године, да има неких материјалних неистина у тим извештајима попут критике која се односила на вакцинацију у Србији.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић
Дачић је указао да у тексту резолуције, на пример, пише да је у Србији вакцинација лоше организована, као и борба против ковида, док сви светски медији, како напомиње, хвале Србију у том смислу, па чак многи из Европе и долазе у нашу земљу да се вакцинишу.
 
"Оцене у вези са ванредним стањем су прилично конфузне, па и нетачне. Ванредно стање је уведено због пандемије и тај процес је урађен по Уставу Србије", рекао је Дачић на седници којој је онлајн присуствовао и известилац за Србију Владимир Билчик.
 
Дачић је додао и да у извештају постоји став да је проблематично то што се скупштина дуго није састајала од проглашења изборних резултата, наводећи да постоји јасна процедура која се односи на избор нове владе и оцењује да је у том смислу све испоштовано.
 
"Није уопште проблем да се износе критике или не, само је битно да раздвојимо шта представља критичко мишљење, а шта су неке материјалне неистине које се изричу у појединим темама", рекао је Дачић.
 
Дачић је указао да је резолуција од нацрта до коначног текста претрпела доста измена и да је на њу уложено више од 400 амандмана тако да је на крају добијен текст који се у битним оценама разликује од првобитног предлога.
 
Добро је, рекао је Дачић, то што је ЕП у значајном делу своје резолуције констатовао напредак реформи у Србији посебно у делу економског развоја, регионалне сарадње, дијалога са Приштином, положаја националних мањаина.
 
"Реч је о областима које су од огромног значаја за укупан процес европских интеграција, али и за пуну реформу нашег друштва. Можемо бити задовољни констатацијом ЕП да се у тим областима у Србији много ради и брзо напредује", рекао је Дачић.
 
Он је поручио да је важно да се прати реално стање у Србији и да је Народна скупштина отворена за разговоре.
 
Каже и да му нису јасне критике које су се односиле на спуштање цензуса са пет на три одсти, подсетивши да је опозиција још почетком 90-тих тражила нижи цензус, као и на то да су се у оквиру међустраначког дијалога мењали још неки закони у изборној години.
 
"Сврха тога је била да се олакша улазак у парламент што већем броју политичких опција. Такође, добро је што је ЕП изразио жаљење због одлуке опозиције која је одлучила да бојкотује изборе. То је веома важан став да је то била лоша одлука тих странака", напоменуо је Дачић.
 
Дачић је казао да све што је рекао то није учинио у лошој намери већ више као позив да постоји још бољи дијалог са ЕП.
 
"Овом седницом Одбора за европске интеграције утиремо пут корисној демократској пракси. Сигуран сам да ће овакав начин рада позитивно утицати на наш укупан процес приступања ЕУ", оценио је Дачић.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести