Деда: Дијалог са Београдом водиће нова косовска влада

БЕОГРАД:  Ванредни парламентарни избори на КиМ извесни су и у потпуности одговарају опозицији, изјавио је данас посланик косовске скупштине и потпредседник опозиционе "Алтернатива" Иљир Деда уз оцену да ће нова влада након тога за разлику од досадашње преузети уставну одговорност и у пуном капацитету водити дијалог са Београдом.
Iljir Deda, Foto: Tanjug/O.Toskihc
Фото: Tanjug/O.Toskihc

"Избори су сасвим извесни, пошто не постоји могућност стварња нове већине у Скупштини, а и све политичке странке су се већ изјасниле против ''техничке Владе'', рекао је Деда за Танјуг.

Опозицији у поптуности одговарају избори и извесно је да ће она победити и водити нову Владу, рекао је Деда и додао да се лично залаже за уједињење целокупне опозиције и излазак на изборе са јединсвеном листом како би се добио чист мандат за преко потребне промене на КиМ.

Упитан како избори могу утицати на решавање односа између Београд и Приштине, Деда је подсетио на последњу одлуку Уставног Суда Косова, по којој је Влада једино овлашћена да води спољну политику, па тако и дијалог са Србијом. 

"Избори стављају тачку на досадашњу ситуацију у којој Влада није желела да преузме уставну одговорност. Тако да ће нова Влада, легитимисана изборима, моћи у пуном капацитету да води дијалог са Србијом и такође ће имати прилику за стварање ширег консензуса о дијалогу и о основама за свеобухватни мировни споразум са Србијом", рекао је Деда. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести