Део опозиције оштро осудио инциденте и поруке Ђукановића

ПОДГОРИЦА: Део црногорских опозиционих странака оштро је данас осудило изјаве председника Мила Ђукановића, да "се верска слобода злоупотребљава да би се срушила Црна Гора" и позвао грђане да "не буду део тог лудачког покрета".
djukanovc, tanjug
Фото: Tanjug / video arhiva

Опозиционе странке оптужују Ђукановића да је поделио грађане, да је довео земју до колапса и да је одговоран за цветање корупције и криминала због чега би, као кажу, требало да напусти државну функцију.

Социјалистичка народна партија (СНП) је осудила Ђукановићев говор мржње и подела.

"Назвати већинску Црну Гору лудацима, може само особа која нема ни минимума државничке мудрости. Човек који је у својој политичкој каријери, зависно од својих личних интереса, био спреман на све, синоћ у Тивту је у изливу свог беса и мржње упутио поруке које више приличе уличарском речнику, него говору иоле озбиљнијег државника...", истакли су из СНП, пренеле су подгоричке Вијести.

Обраћајући се директно Ђукановићу, СНП пита председника Црне Горе да ли је свестан да је до сада, како кажу, уништио скоро све: земља је у економском колапсу, док су нам здравство и просвета на најнижим могућим гранама.

Истовремено, кажу, у земљи цветају корупција и организовани криминал, на десетине је нерасветљених убистава, као и многе афере, попут "Снимка", "Коверте", куповине гласова, које потресају Црну Гору.

Из СНП сматрају да је једино решење да Ђукановић оде с власти.

Демократе су поручиле да се Ђукановићу привиђају замишљени “непријатељи, противници државе, великонационалистичке идеологије”.

“Није ни чудо што ових дана он и његов заменик убрзано обилазе општинске одборе, убеђујући људе да не гледају својим очима, да их не питају зашто су усвојили неуставан закон, зашто нису поштвали међународне стандарде...".

Покрет УРА је осудила насиље које се синоћ догодило у Подгорици и апеловала на мир, јер се, како кажу, “на мржњу не сме одговарати мржњом, поготово у ситуацији када одређене политичке структуре навијају за даље заоштравање сукоба“.

“Сви ти немили догађаји, који служе за вештачко подизање тензија и као увод у зачарани круг међусобних националних препуцавања, изазивају стид и срам у сваком грађанину ове државе који види даље од јефтине удбашке или десничарске манипулације", поручили су из УРА.

Поручили су и да Црна Гора може опстати, постојати и бити вечна само као грађанска држава свих етницитета и религија, не као држава искључиво етничких Црногораца, Срба, Бошњака, Албанаца или Муслимана, већ као заједничка кућа свих - који вековима живимо једни са другима и градимо мостове пријатељства.

Реаговала је и председница Социјалдемократске партије, Драгиња Вуксановић Станковић, осудивши све инциденте, који су се догодили у Подгорици у протеклих неколико дана.

Грађане је позвала да своје легитимне ставове исказују на цивилизован и достојанствен начин, а све политичке и друштвене актере да се уздрже од неодмерених порука и да својим деловањем поспешују културу дијалога.

“Грађани Црне Горе желе да живе у слози, заједништву и амбијенту међусобног уважавања које је ових дана на испиту због жеље групица екстремиста да се сукобљавамо због различитости који постоје у сваком нормалном друштву...", навела је. Због тога што се нисмо нагледали добра кад је владало једноумље било које врсте, ја, а сигурна сам и већина грађана наше земље, на вјерске, националне, политичке, и сваке друге различитости гледамо као на богатство Црне Горе - нешто што нас чини јединиственим на свету”, поручила је и истакла да је "сазрело време" да се грађани уједине око добра, око порука мира и толеранције".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести