Додик: Приштина да напусти пут центра међународне пажње

ЈАХОРИНА: Председавајући Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Милорад Додик истакао је данас, отварајући Самит Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) на Јахорини, да се Приштина у последње време труди да буде у центру међународне пажње, што, наводи није добар пут и треба га што пре напустити.
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Додик, који председава Самитом, рекао је да не разуме да Приштина жели таксама да решава отворена питања, као што је и слобода путовања.

"Очекивали смо да се отворена питања решавају у оквиру регионалних иницијатива. Не видим разлог што БиХ не би прихватила оно што је Србија учинила у односима са Приштином", подвукао је он.     

Додик је истакао да је укидање такси међународно правна обавеза коју је Косово прихватило споразумом ЦЕФТА.

"Замислите да чинимо исто. То што условљавају прво признање па укидање такси на то не треба трошити речи", поручио је он.

Изразио је зазљење што делегације Приштине није присутна на састанку на Јахорини, додајући да се тиме пропуштају прилике сарадње на регионалном плану.

Додик је, на састанку на којем присуствују председници и премијери свих земаља региона, међу којима и шефица српске владе Ана Брнабић, рекао да овакве иницијативе треба искористити за решавање отворених питања.

"Данас ће многи оценити да стање у Југоисточној европи није како бисмо желели и покушали да установимо последњих 20 година. Могуће да је тако и ја бих се сложио са таквом оценом. Пре 23 године смо основали овај Процеш са циљем да буде форум за решавање проблеме, или креирање услова за решавање отворених питања. Ако процес служи за то искористимо да то чинимо и данас да неке ставри покренемо и о њима говоримо", истакао је он.

Додик је рекао да постоје разговори о рационализацији регионалних иницијатива, што има смисла, јер се околности мењају и није увек лако одговорити на учешће на одговорајућем нивоу.

Међутим ПСЈИЕ не би, према његовим речима, требало угасити јер је иницијатива аутохтона из региона, а решавање проблема кроз њу може допринети напретку на путу ка ЕУ.

Говорећи о конкретним проблемима, Додик је почео од БиХ, рекавши да неки кажу да ова земља има проблем са ефикасним функционисањем, и додао да ни након девет месеци од избора нису формиране институције власти.

С тим у вези је казао да је неопходно само применити оно што је договорено у оквиру БиХ, компромис који је постигнут, и да када то сви прихвате, како унутар, тако и споља, онда је пут ка решењу отворен.

Што се спољних проблема БиХ тиче навео је границе са Хрватском и Србијом, где, како истиче, постоји застој и ништа се не дешава.

Предложио је формирање заједничких комисија које би моглде да актуализују ово питање, јер је важно да се реши питање граница, не сме се оставити времену да се само од себе реши.

Са Хрватском како је рекао, треба рашити и проблем имовине предузећа која су одлукама хрватских власти стављена у статус немогућности коришћења.

Потребно је са Хрватском, према његовим речима, радити и на решењу за еколошке проблеме, јер иако су државе суверене на својој територији не треба штетити једни другима.

Када је реч о Србији предложио је формирање стручне комисије која треба решавати редослед потеза - да ли границе да се утврде према катастарском стању, па их онда мењати, или обрнуто.

На крају указао је на проблем илегалне миграције рекаши да има резерве према пројектима да Фронтекс помогне граничној полицији да се граница БиХ према Хрватској херметички затвори.

Додик је упозорио да би то довело до нагомилавања миграната на границама ЕУ и потом експлозије ситуације, коју би поново требало решити регионалним приступом ЕУ и Западног Балкана.    

"Нисам ни за то ни да се оружане снаге разместе на границе према Србији и Црној Гори, јер то не би била добра порука за регион“, казао је он.

Рекао је да је најбоље регионално решење у сарадњи са ЕУ, те је предложио да се европски експерти у најкраћем року састану са представницима ресорних министара како би предложили решење да се направи регионално тело које би се бавило миграцијом.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести