Додик: Странци немају права да говоре о владавини права у БиХ

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик озјавио је да је "мучна и трагикомична" изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да "нема правог европског пута без напретка у владавини права у БиХ", којом како је истакао, де факто управљају странци, а де јуре треба да одговарају домаћи политичари.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Причати о владавини права у земљи у којој неизабрани странци доносе законе, смењују легално изабране политичаре, утичу на токове и изборе у правосуђу, у којем још седе стране судије, мешају се у готово све поре друштва је и дрско и неподношљиво за слушати свима који путем избора долазе на одговорне функције, па и мени", изјавио је Додик за Срну.

Додик је то рекао коментаришући изјаву Сатлера о владавини права у БиХ, а у вези са снимком разговора Османа Мехмедагића и Гордане Тадић који се појавио у јавности.

Када Кристијан Шмит каже да је дошао да се бави европском будућношћу земље, навео је Додик, тада Сатлер ћути, а одлично зна да Шмит, чак и да је изабран по процедури коју предвиђа Анекс 10 а није, нема права да се бави тим питањима.

И то, истакао је, говори у прилог томе да је и Сатлер саучесник у разградњи европског пута БиХ, иако је управо он делегиран за та питања од ЕУ.

"Догађаје које Сатлер коментарише и изводи закључке генерисали су управо он и његови претходници, као и разни светски мешетари, те стога ни он, ни они о владавини права не би смели да говоре у БиХ. Све што данас критикују и осуђују у БиХ створили су сами", навео је Додик.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести