ДПС поднео кривичну пријаву против Кривокапића

ПОДГОРИЦА: Опозициона Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића поднела је Специјалном државном тужилаштву (СДТ) кривичну пријаву против премијера Здравка Кривокапића и других особа због сумње да су злоупотребили свој положај и прекорачили своја службена овлашћења током догађаја на Цетињу 4. и 5. септембра.
zdravko krivokapic YT
Фото: Youtube Printscreen

У кривичној пријави, у коју су подгоричке Дневне новине имале увид, наводи се да су злоупотребљавајући положај председника владе, посланика, министара и др. прекорачили "границе својих службених овлашчења".

Наводи се да је Кривокапић формирао тело које није имало никакве законске и уставне надлежности да доноси одлуке које се тичу националне безбедности, а које је начелу са њим преузимало делове командовања операцијом безбедносних снага 5. септембра на Цетињу.

Као доказ уз кривичну пријаву СДТ-у је достављена фотографија из просторија владе, снимљена 5. септембра, на којој су поред Кривокапића део командног штаба поменуте операције и посланици Марко Милачић, Момчило Копривица, министри Милојко Спајић, Оливера Ињац, Јаков Милатовић, те директор Агенције за националну безбедност Дејан Вукшић и шеф Кабинета председника Владе Ивана Маловић.

Пријавом се Кривокапић терети да је 5. септембра прекорачењем граница свог службеног овлашћења теже повредио право другог на начин што је мимо својих уставних и законских овлашћења дао налог помоћнику директора Управе полиције да се ухапси бивши директор Управе полиције и актуелни саветни за безбедност Ђукановића, Веселин Вељовић,пренела је агенција Мина.

Тражиће и смену министра Радуловића

Опозициона демократска партија социјалиста ДПС најавила је покретање интерпелације у Скупштини Црне Горе за разрешење министра спољних послова Ђорђа Радуловића, због тога јер је, како наводе, грубо злоупотребио службени положај упућујући инструкцију амбасадама како да информишу земље домаћине о догађајима на Цетињу 4. и 5. септембра.

Наводе да је писмо упућено дан пре него што је формирана Комисија Бироа за оперативну комуникацију Владе Црне Горе која тек треба да провери понашање свих актера и црногорске полиције у догађајима на Цетињу.

Стављајући Министарство вањских послова у службу ширења опасних спинова које лансирају београдски таблоиди, министар Радуловић је дужан да одговори грађанима Црне Горе, на основу чега је саставио инструкцију за наше амбасаде, и по чијем налогу. Како је МВП, пре званичних извештаја, утврдило да је ''полиција деловала професионално“ и сву кривицу приписало представницима опозиције представљајући их као екстремисте, упитао је посланик ДПС-а Андрија Николић и члан страначког председништва.

Поред тога, додаје, у документу МВП изречено је низ нетачних констатација, почев од датума окупљања на Цетињу, улози актера из власти и опозиције, те више кривотворених информација о понашању државних органа и поводу за интервенцију полиције.

Николић тврди да је тим тзв. "нон-пејпером", Радуловић дипломатско конзуларне представнике Црне Горе ставио у функцију фалсификатора чињеница и произвео значајне последице по углед Црне Горе и њених дипломатских представника у партнерским земљама.

Подгоричка Побједа пренела је раније данас да је МВП упутило дипломатским представништвима Црне Горе инструкције како да информишу земље домаћине о дешавањима на Цетињу 4. и 5. септембра, уочи и на дан устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, у којем стоји да су председник Мило Ðукановић и лидери других опозиционих странака "кривци за инциденте на Цетињу".

У извештају се, између осталог, оцењује да је црногорска полиција професионално реаговала, а да су демонстранти, који су били охрабрени од председника државе Мила Ђукановића и посланика парламентарне опозиције, иницирали тешке инциденте - ,,изазвали пожаре, напали полицију камењем и, како се наводи, наводно ,,молотовљевим коктелом“, а такође је пријављена пуцњава“.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести