Дрецун: Преговарачи Приштине плански обесмишљавају дијалог

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да јучерашње понашање преговарача Приштине у Бриселу Бесника Бисљимима, који је у једном тренутку питао шта је то уопште Заједница српских општина, није само његова провокација, већ пре договорена политика и план како да се дијалог Београда и Приштине обесмисли.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"То је исмејавање друге стране и читавог процеса и личи на план за који Приштина има подршку неких земаља Квинте. Курти минира дијалог и уводи га у стање клиничке смрти, где сваког тренутка можете да изадјете из тог стања, али и да се дугорочно задржите у њему", рекао је Дрецун гостујући на ТВ Пинк.

Оценио је да је очигледно да Приштина жели да избегне формирање Заједнице српских општина (ЗСО) а да не буде оптужена за то.

"Овде имамо с једне стране покушај да се избегне формирање ЗСО у складу са споразумима из 2013. и 2015. године и да се у политичку игру уведе сасвим нова прича, а то је да Приштина дефинише како ће изгледати ЗСО и да нас натерају да поново уђемо у преговоре о самој суштини о томе како ће ЗСО изгледати, које ће јој бити надлежности бити", рекао је Дрецун.

Навео је да се од директорке Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманте Пауер могло чути да је њихов став да ЗСО не сме да има извршне надлежности и запитао зашто смо онда и преговарали.

Према његовим речима, овакво понашање Приштине у дијалогу није нимало случајно, већ је планирано у сарадњи са неким западним државама.

"У супротном не би се тек тако незванично говорило у дипломатским круговима да се припрема предлог европских посредника о томе да у једном тренутку скупе стручњаке са наше стране и са стране Приштине и да их затворе у некој вили, Рим се понудио да буде домаћин тога скупа, и да они тамо преговарају о ЗСО. Преговарали би све док се не договоре, а онда би се организовала донаторска конференција, рецимо у јулу, где би се прикупила нека средства чија би се примена одложила до тренутка када се постигне споразум у складу са ЕУ предлогом", навео је Дрецун.

Оценио је да зато мисли да Приштина иде овим путем да обесмисли дијалог и покаже како је немогуће постићи договор око ЗСО, а онда се ЕУ појављује са спасоносним предлогом.

Говорећи о ступању на дужност новоизбраних градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије, што је планирано за петак, рекао је да Американци врше притисак на Тачијеву странку да одустане од тога да њена два градоначелника положе заклетву, како би се извршио притисак на премијера приврмених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Он, међутим, неће одустати. Он иде у два правца, један је да институционално успостави пуну контролу над севером Косова кроз преузимање власти у четири општине, а са друге стране се веома интензивно припрема да се уз физичку употребу полицијских и војних јединица успостави пуна контрола на северу Косова. Сада су набавили и оно што им је недостајало, а то је контрола ваздушног простора за једну такву операцију, јер су добили "Бајрактаре", офанзивне борбене дронове", рекао је Дрецун.

  Додао је да се тзв. косовске безбедносне снаге на северу КиМ увежбавају под инструктажом италијанских карабињера за разбијање тзв. масовних немира и да више од 1.000 њихових припадника учествује у вежби "Дефендер Еуропе 23“ и увежбавају нападачке акције.

То, према речима Дрецуна, показује агресивне намере Приштине да ту формацију употреби да успостави потпуну физички контролу над севером Косова и Метохије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести