Дрецун: Срби поручили да на северу КиМ нема ни "Д" од лажне државе

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је српски народ на Косову и Метохији схватио озбиљност ситуације и намере Приштине и масовним изласком на локалне изборе показао да ће се борити за свој опстанак и да ће ту борбу водити у координацији са Београдом.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Дрецун је за РТС рекао да је на јучерашњим локалним изборима на Косову и Метохији испољено готово пуно јединство српског народа и решеност да се супротстави Приштини, једностраним потезима, насиљу и етнички мотивисаним нападима.

Нагласио је да су општине веома важне за живот људи, јер се преко њих уређује оно што грађанима свакодневно треба.

"Преко општина се остварује и помоћ државе Србије српском народу и нећемо одустати од захтева да се формира Заједница српских општина. Битно је да Српска листа, као што је и урадила, задржи власт у свим општинама које су предвиђене да буду у саставу ЗСО", објаснио је Дрецун.

Он је оценио да је великом излазношћу са севера КиМ послата веома јасна порука Аљбину Куртију да су то српске општине у којима, како каже, "нема ни Д од лажне државе Косово".

"Те општине на северу су веома важне и као логистичка подршка супротстављању једностраним акцијама Приштине. Када све резултате сагледате, видите да су избори били итекако значајни и да је победа Српске листе нешто што обећава да ће српски народ успети да опстане", истакао је Дрецун.

Додао је да га забрињавају подаци који говоре да је Приштина појачала полицијски и обавештајни рад на северу Косова и Метохије, са циљем да региструју носиоце минулих протеста, када су многи Срби рањени, с намером да крену у њихово хапшење.

"Могуће је да имају обавештајну подршку припадника Кфора јер они су на северу, како кажу, интелигентно присутни, што значи да имају формиран обавештајни батаљон у којем се налази тридесетак обавештајних официра Велике Британије и они свакако прикупљају те информације и оправдана је сумња да могу да их поделе са Приштином", рекао је Дрецун.

Упозорио је да би дошло до нове дестабилизације на Косову и Метохији ако би се Приштина одлучила на нови корак - хапшење учесника протеста.

"Мислим да је Куртију ово веома јасна порука од Срба, посебно на северу, да не покушава никакве акције јер ће се суочити са веома снажним отпором српског народа", нагласио је Дрецун.

Он сматра да је "Самоопредељење" премијера привремених институција самоуправе у приштини Аљбина Куртија доживело дебакл на изборима, иако ће можда у другом кругу његови кандидати успети да дођу на власт у већем броју општина него до сада.

"У првом кругу су му Албанци јасно поручили да ништа није урадио од онога што је обећавао и да му није прошла прича са намерним повећавањем тензија према српском народу", сматра Дрецун.

Он је оценио да Курти инцидентима покушава да покаже да има политичку контролу на северу КиМ и да може да упадне кад год хоће, са којим год снагама хоће и да ради шта год хоће.

Према речима Дрецуна, Курти тако онемогућава наставак дијалога и постизање било каквог напретка. Дрецун такође сматра да су те активности усаглашене са неким водећим западним државама.

Дрецун је оценио да САД именовањем Кристофера Хила за амбасадора у Србији показују да придају већи значај Западном Балкану него што се то до сада тумачило и да ће амбасада САД у Београду бити регионални центар за кључна питања.

Изразио је забринутост што је Хил наследник, како је рекао, "булдожер дипломатије" Ричарда Холбрука, која не показује много толеранције за интересе Србије.

"Посебно забрињава, а свакако је повезано са америчком политиком и политиком неких других западних земаља, изјава Едија Раме који је први пут рекао да жели уједињење Косова и Албаније. Неко га је охрабрио и неки развој догађаја охрабрује Албанце да иду на даље заоштравање ситуације", истакао је Дрецун.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести