ДСС, ПОКС и СРС осудиле изјаву Шиба

БЕОГРАД: Демократска странка Србије осудила је данас изјаву немачког амбасадора Томаса Шиб наводећи да је "дрска неистина" то што је покушао да оправда НАТО бомбардовање Србије тврдњом да је циљ био спречавање „хуманитарне катастрофе и геноцида на Косову".
nato bombardovanje, Arhiva Dnevnika
Фото: Архива Дневника

"Амбасадор Шиб веома добро зна да никакве хуманитарне катастрофе, никаквог геноцида нити сличне намере на Косову није било, већ је било исценираних злочина, као што је лажни масакр у Рачку, који су послужли као оправдање за злочиначку агресију", указала је ДСС у саопштењу.

Та странка подсећа да је Немачка починила један од највећих и најстрашнијих геноцида у историји човечанства, чије су жртве били и Срби у НДХ, а да је Шиб безмало на годишњицу немачког бомбардовања 1941. године, казао како се напад НАТО-а није „тек тако десио".

"Србија жели да има најбоље могуће односе са свим државама света, укључујући и Савезну Републику Немачку, али скандалозне изјаве ове врсте таквим односима нимало не доприносе", оцењује ДСС.

Та странка сматра да амбасадор Шиб треба да буде позван на разговор у Министарство спољних послова, а да ако остане при својим изјавама, како кажу, више не може бити добродошао у Србији.

И Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије је осудио изјаву Шиба наводећи да је срамно што је то рекао само дан након обележавања годишњице од априлског бомбардовања Београда 1941. године вероватно желећи, како кажу, да оправда и тај фашистички напад изведен кукавички и без објаве рата.

"Хуманитарну катастрофу су изазвали управо они који су противно међународном праву и без сагласности Савета безбедности УН злочиначки бомбардовали нашу земљу. Разрушена земља, хиљаде мртвих и рањених цивила, десетине хиљада избеглица, последице од осиромашеног уранијума које и данас народ трпи, то је заоствштина "хуманог бомбардовања", указао је председник ПОКС Жика Гојковић.

Српска радикална странка затражила је данас да се амбасадор Томас Шиб прогласи персоном нон грата у Србији, а да се Немачкој упути протестна нота.

СРС је на конференцији за новинаре навела да је једини геноцид који се десио на овим просторима геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, "који се десио под покровитељством Немачке".

Александар Шешељ је рекао да је Немачка учествовала у агресији над Србијом, односно над СРЈ 1999. године када је за 78 дана погинуло око 2.500 људи.

Шиб је изјавио јуче да је бомбардовање СР Југославије 1999. године било неопходно како би се спречила хуманитарна катастрофа и геноцид на Косову.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести