ЂУРЂЕВ: Стварање вештачких нација као део специјалног рата против Србије

„Неопходно је донети законе који ће кажњавати сваки покушај стварања нових нација“ – изјавио је посланик и председник Српске лиге Александар Ђурђев
aleksandar djurdjev, Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

„На српском етничком простору у последњих стотинак година формиране су бар три нове нације. На нашу велику жалост и данас се суочавамо са тиме да се преко произвођења вештачких регионалних идентитета  стварају вештачки национални идентитети. На тај начин се подрива јединство српског народа“ – изјавио је Ђурђев.

„У овом контексту посебну ме забрињава доживљавање „Војводине“ и „војвођанства“ као некаквог антипода Србији и српству, такође, забрињавајућим сматрам то што се заговорници ове токсичне идеје могу наћи на Новосадском Универзитету, то што они имају одређени социјални капитал, медијски и политички утицај. На примеру Црне Горе имали смо прилике да видимо докле се отишло у смеру антисрпског шовинизма, да нова нација, иначе настала на српском етничком простору, постоји само као антипод Србије и српства, отуда иде њихов негативан став према Републици Србији, Србима, СПЦ, итд.“ – рекао је Ђурђев.

„Етнички инжењеринг који се спроводи над нама је део специјалног рата против Србије. То није ништа друго него покушај дестабилизације нашег друштва у режији појединих домаћих и иностраних центара моћи. Измене етничке структуре становништва треба посматрати као припрему за неку будућу поделу друштва која би довела до међунационалног сукоба, угрожавања територијалне целовитости и нарушавања поретка“ – изјавио је Ђурђев.

„Из тог разлога, да нам се не би поновиле неке ствари из блиске прошлости, треба бити проакативан и неопходно је деловати превентивно. У складу са искуством озбиљних земаља неопходно је донети законе којим би сви покушаји стварања нове нације били кажњавани. Такође, потребно је забранити и кажњавати све покушаје асимилације или притисака у правцу измене етничке свести код мањинских заједница “ – закључио је Ђурђев.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести