Ђурић: Нови почетак за Америку и нова прилика за Србију

ВАШИНГТОН: Нови тим амбасадора Србије у Вашингтону има намеру да 24 сата, седам дана у недељи ради на томе да имиџ и причу о Србији на најпозитивнији начин шири у САД, изјавио је амбасадор Марко Ђурић.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ђурић за РТС наводи да српски и амерички интереси могу и треба да се преклапају по различитим питањима и да од САД изградимо један од стубова наше стабилности и напретка.

Он је рекао да верује у примену Вашингтонског споразума и добру сарадњу са новом америчком администрацијом у проналажењу решења за Косово и Метохију.

Верујем да је нови почетак за Америку и нова прилика и за нас и да много тога зависи од онога колико ћемо да радимо и колико ћемо да се трудимо, каже Ђурић.

Подсећа да се следеце године обележава 140 година дипломатскиох односа Србије и Америке и то је, како каже, изванредна прилика да се односи унапреде.

Данима су медији у Србији извештавали о седници спољнополитицког одбора представничког дома америчког конгреса, на којој су бивша америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт и председавајући Елиот Енгел говорили о томе да Србија не сме да стопира процес развоја државности Косова, јер је Косово независно и да Србија неће ући у ЕУ док га не призна.

Елиот Енгел је изгубио на изборима, чак и унутар своје партије. Алабански лоби се веома ослањао на подршу појединих ставаова које је он исказивао у претходном периоду. Оно што ће бити циљ Србије у наредном периоду да ми имамо српске Елиот Енегле меду конгресменима, сенаторима, угледним америчким политичарима, рекао је Ђурић.

Наводи да је дубоко уверен да српски и амерички интереси могу и треба да се преклапају по различитим питањима и да негујући партнерства са нашим традиционалним пријатељима и савезницима, треба и од САД да изградимо један од стубова наше стабилности и нашег напретка.

Колико год да је тешко наследе из прошлости у појединим сегментима, наш државни и национални интерес је да се потрудимо да са Америком имамо боље односе, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, много значи и што је председник Вучић у претходном пероиоду остварио добре личне контаткте са некима од њих.

Ми ћемо сада наставити то градимо, да свакодневно обилазимо и разговарамо са тим људима и да радимо са представницима медија, да радимо оно традиционално, али и модерно лобирање за српски интерес. У том смислу, ангажоваћемо и бројну српску дијспору која је дуго била подељена на идеолошким, политичким и разним другим основама и да окупимо све око Србије око њене будућности, навео је Ђурић.

Србија је, истиче, увек имала своју самосталну и независну спољну политику.

Ми отворено говоримо ко су нам партнери, али ми желимо да наш однос према САД учинимо ништа мање пријатељским и ништа мање партнерским. Напротив, желимо да будемо близу, да будемо заједно у многим стварима и када делујемо заједно можемо да будемо прави дрим тим, указао је Ђурић.

По питању Косова и Метохије и неколицини других тема имамо много о чему да разговрамо и уверен сам да се аргументи Србије много пажљивије слушају него пре, каже Ђурић.

Вашингтонски споразум потписан је пре три и по месеца. Председник Вучић у више наврата је нагласио да ће Србија поштовати тај договор.

Не само да ћемо наставити да поштујемо Вашингтонски договор, него ћемо наставити да инсистирамо на његовој примени. Сви сигнали које имамо из окружења председника САД говоре о томе да ће нова америчка администарција наставити да ради са нама на примени, рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести