Ђурић: Ново Брдо никад неће бити "косоварски" споменик

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да тврђава Ново Брдо никад неће бити "косоварски" историјски споменик, јер је то један од кључних српских историјских и археолошких локалитета.
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Реагујући на истицање заставе самопроглашеног Косова на Новом Брду, Ђурић наводи да је сваки покушај да се тај споменик прикаже у другом светлу акт насилног брисања историје, срачунат с циљем да се додатно продуби међунационални јаз на КиМ.

"Ново Брдо је у средњем веку било мултиетнички град, у којем су живели Срби, Саси, Грци, Дубровчани и многи други, и сведочи о времену сасвим другачијем од данашњег, у којем је Косово и Метохија, под управом српских монарха и властеле, било место додира култура и цивилизација", наводи Ђурић у саопштењу достављеном медијима.

Ђурић каже и да они који данас желе да Косово учине моноетничким нису случајно изабрали Ново Брдо "како би дрским и бескрупулозним провокацијама и фалсификовањем историје сакрили чињеницу да је Косово и Метохија, у време када је било срце српског етничког простора, било једна од најбогатијих у културно најнапреднијих области Европе".

"Истицање заставе самопроглашеног Косова на Новом Брду, осим што је чин грубог историјског ревизионизма, јесте, верујем, и нека врста освете браниоцима тога града, због чије истрајности је та тврђава до данас остала симбол српског јунаштва и отпора", наводи Ђурић.

Поручује да Ново Брдо никада неће бити "косоварски" историјски споменик и додаје да "након овога можемо само да се запитамо шта је следеће - можда постављање црних албанских орлова уместо крстова на куполе српских средњовековних цркава".

У недостатку свог наслеђа, посежу за отимањем туђег 

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања осудило је данас истицање заставе самопроглашеног Косова на средњовековној српској тврђави на Новом Брду, наводећи да такозване приштинске власти, у недостатку свог културног наслеђа, посежу за отимањем туђег.

Министарство наводи да "никакве шарене тканине нејасног симболичког значења" не могу да послуже другој намени него да обришу прашину векова са бисера српске средњовековне духовности и европске и светске културне баштине.

"Мотиве за ово предцивилизацијско понашање можда треба потражити у дубоким вировима и тами варварске свести, која у недостатку сопственог, посеже за отимањем туђег културног наслеђа и идентитета", наводи се у саопштењу министарства. Охрабрују, наводе, узурпаторе из такозване "приштинске власти" да наставе да се брукају пред честитим делом албанске јавности и пред целим светом, јер тиме само помажу Србији чији су, подсећају, саставни део који је у стању пролазне политичке заблуде.

Привремене приштинске институције јуче су истакле косовску заставу на средњовековној српској тврђави у близини Новог Брда.

Уз цркву Светог Николе која је у близини, истакнута је још једна косовска застава и постављено неколико војних шатора поред којих је било десетак особа у униформама. 

Протест Епархије рашко-призренске због провокација Албанаца

ГРАЧАНИЦА: Епархија рашко-призренска оштро је данас протестовала због недавног неовлашћеног служења римокатоличке мисе на темељима древног саборног храма Св. Николе и постављања политичких обележја тзв. Косова на српске средњовековне културно-историјшке и верске споменике у новобрдској специјалној заштићеној зони. 

Епархија протестује и због организовања јавних скупова и других активности у циљу промовисања средњовековног града Ново Брдо, као етничке албанске локације под неисторијским меном "Артана".

У саопштењу, објављеном на званичном сајту Епархије рашко призренске, се указује да је реч о седишту новобрдских православних митрополита и главног православног српског храма у овом средњовековном граду.

С обзиром на бројна кршења Закона о специјалним заштићеним зонама, Епархија захтева хитно сазивање седнице Савета за спровођење и надгледање (ССН), као и хитан прекид свих незаконитих и провокативних активности на локацији средњовековног града Ново Брдо до даљњег.

Наводи се да понашање косовских институција и римокатоличке бискупије директно нарушава међуетничке и међуверске односе и представља флагрантан пример злоупотребе културне баштине од посебног значаја за Српску сравославну цркву и њених верских објеката у јефтине политичке сврхе.

Истиче се да ће се Епархија рашко-призренска поводом ових провокација косовских институција на локацији средњовековног града Новог Брда обратити међународним представницима у Приштини, као и релевантним међународним организацијама за заштиту верских права и културног наслеђа и тражити адекватну реакцију и додатну институционалну и безбедносну заштиту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести