Ђурић: Односи са САД су темељ нашег будућег напретка

ВАШИНГТОН: Србија жели да њени односи са САД буду темељ нашег будућег напретка, развоја и стабилности, рекао је амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић на виртуелном обележавању Дана државости Србије, у организацији амбасаде.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ђурић је подсетио да се овај дан оболежава у знак сећања на 15. фебруар 1835. када је Србија усвојила први модеран, либералан устав, али је подсетио и на почетак Првог српског устанка, који је, како је рекао, био српска револуција.

Истакао је да је Србија била међу првим земљама које су одбациле феудализам, а да је данас, 217 година касније модерна и и демократска земља, која тежи да буде лидер у економском развоју, демократским реформама и повезивању у региону и делу света у којем се налази.

"Тешко радимо на томе да постанемо модел демократије, слободе и сарадње у региону и свесни смо да то не можемо да постигнемо без снажног партнерства са народом и институцијама ове сјајне земље", поручио је Ђурић.

Подсетио је и да се ове године обележава 140. годишњца успостављања дипломатских односа Србије и САД.

"Ми сада имамо одговорност да испунимо очекивања и снове предака, да чувамо односе који су били тако драгоцени за развој и напредак нашег региона, али и постизање заједничких циљева Србије и САД", рекао је Ђурић.

Указао је на то да су Срби и Американци били савезници и партнери у оба светска рата.

Према његоивм речима, не треба заборавити да је Србија у Првом светском рату, борећи се за слободу, изгубила једну трећину становништва, а да су се у Другом светском рату, супротстављајући се нацизму, Србија и САД заједно борили свим снагама.

Истакао је да у свом мандату жели да исприча причу о пријатељству и успеху, упутивши на крају поздрав: "Живела Србија, живела Америка!"

Заменик помоћника америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Метју Палмер такође је подсетио да се ове године обележава 140 година од потписивања конзуларног споразума између Србије и САД, којим су односи две земље, како је рекао, ушли у нову еру која траје до данас.

"Кроз историју смо били партнери и савезници у радосним и трагичним временима, и борили се заједно у два епска рата која су преобликовала Европу, потресла свет и створила геополитички пејзаж у којем сада живимо", навео је Палмер.

Подсетио да је да је у јулу 1918. тадашњи амерички председник Вудро Вилсон наредио да се српска застава подигне уз америчку на Белој кући као гест пријатељства и солидарности, као и на низ примера пружања помоћи САД Србији.

Истакао је и да САД не могу да се довољно одуже српским породицама које су пружиле дом за 500 америчких пилота у Другом светском рату у операцији "Халијард".

Рекао је и да Американци и Срби утичу на животе једни других кроз уметност, књижевност, науку и спорт, истичући невероватна открића Николе Тесле, Михајла Пупина, као и на допринос Дејвида Вујића, члан тима који је радио на пројекту Аполо 7 који је послао човека на Месец.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести