Ђурић: Односи Србије и САД у константном успону

БЕОГРАД: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да су односи две земље у континуираном успону и да је пред њиховим партнерством велика и обострано корисна будућност.
Marko Đurić, SNS  foto: Tanjug
Фото: Marko Đurić, foto: Tanjug

„Односи Србије и САД засновани су на 140 година дугој традицији, нераскидивим везама стотина хиљада америчких Срба са матицом, политичким, економским, просветним, културним и научним везама. Заједнички радимо и на превазилажењу наслеђа деведесетих и жеља нам је да односе вратимо на стазе старе славе“, навео је Ђурић у интервјуу за сутрашње издање Политике.

Ђурић је истакао да је недавно председнику САД Џозефу Бајдену пренео позив председника Србије Александра Вучића да посети Србију и изразио уверење да ће до те посете доћи у наредном периоду.

„Председник Бајден и председник Вучић одржавају веома добру личну комуникацију. Подсетио бих и на недавно писмо председника Бајдена нашем председнику, које можда није добило довољно медијске пажње, а које је било садржински видно више од рутинске честитке“, изјавио је Ђурић.

Он је додао да је за Србију веома користан и лични однос двојице државника који су изградили многобројним сусретима на мултилатералним скуповима, као и током билатералних посета Бајдена Србији у време његовог мандата као потпредседника САД.

„Оптимиста сам по питању односа Србије и САД. Спољна политика великих сила мења се постепено и пропорционално међусобним интересима, али и уложеном труду на томе да они буду усклађени. Србија се данас озбиљно труди око овог односа. Током своје досадашње службе у САД сведок сам повећане пажње и интереса за Србију, као и за продубљивање наших веза широм политичког спектра у Вашингтону“, додао је Ђурић.

Ђурић оцењује да је први мандат председника Србије Вучића „утицао у дефинишућој мери на развојни пут Србије у нашем времену, те да је променио парадигму и фокус српске политике и усмерио политичку дебату са једновековних расправа о идеологији, идентитету и територији на економски и инфраструктурни, али и технолошки развој и напредак у де факто свим сегментима друштва“.

„Због тога сматрам да је у првом мандату председник Вучић дао одлучујући допринос изградњи темеља нове, подмлађене Србије која је у настајању. Након деценије његовог преовлађујућег утицаја на политику у Србији, постављен је нови стандард када је реч о одговорности у односу према држави за све евентуалне претенденте или будуће носиоце државне власти. То је моје лично мишљење. Политички меродавну оцену досадашњег мандата председника Вучића, међутим, дао је народ трећег априла“, изјавио је Ђурић.

Он је додао да „јединственост Вучићеве убедљиве победе на председничким изборима са аспекта историјски великог броја освојених гласова, као и са аспекта њега као кандидата којем је првом, од увођења вишестраначја у нашој земљи пре више од три деценије, пошло за руком да у првом кругу на тако доминантан начин поново освоји подршку грађана говори сама за себе”.

Упитан шта очекује од Вучићевог другог мандата, Ђурић је навео да је из разговора са председником Србије јасно увидео да он за Србију, осим дубоко укорењене љубави има и велике снове и амбиције, као и непоколебљиву решеност и пожртвовање који су потребни да их преточи у стварност.

„Зато у наредних пет година очекујем много промена, драматично убрзање реформи и модернизације, као и наставак напорног рада на опоравку и подмлађивању Србије. Рачуни за деценије лутања, различитих грешака, понекад и лоших избора стигли су на наплату нашој генерацији.

Имали смо срећу што се у нашем времену Србији догодио и државник кадар да изазове континуирано преокреће у шансе“, нагласио је Ђурић.

Коментаришући учинак посете премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Вашингтону, Ђурић је оценио да је он „показао завидну количину нервозе због српског лобирања и присуства у центрима у којима су он и његови истомишљеници дуго имали монопол над борбом за подршку САД“ и додао да би било „много здравије“ да је Курти разумевање које САД имају за Србију и за њен опоравак доживео као позитивне за цео регион.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести