Ђурић: Приштина хоће ЗСО као празну љуштуру, нема тог филма

БЕОГРАД: Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је вечерас да ће Србија подржати рад на стварању ЗСО, али не на основу одлуке приштинског уставног суда који је, како је подсетио, раније поништио 22 од 23 елемента за формирање заједнице.
Marko Djuric,Foto: Tanjug
Фото: Марко Ђурић, фото: Танјуг

"Сад би хтели да формирају заједницу која би била празна љуштура. Тај филм нећете гледати. Ми хоћемо ЗСО која ће имати суштинску моћ", нагласио је Ђурић за РТС додајући да сматра да Албанци нису искрени у намеру да испуне рок од четири месеца који је задала ЕУ.

Ђурић сматра да је "реч о политичком маневру који има за циљ да њих растерети а нас да оптерети".

"Увек смо спремни да радимо на формирању ЗСО, али право да вам кажем мени све ово личи на трикове са аутобуске станице у Приштини. Они месец и по дана пред самит ЕУ у Софији, да би поправили свој имиџ, да би мало спрали са себе ово што се дешавало претходних дана и да би на крају крајева на Србију набацили терет спровођења неких друих споразума, попут Споразума о енергетици и других ствари које они желе да добију за себе, сада покушавају да се прикажу као страна која спроводи споразуме", рекао је Ђурић.

Ђурић каже и да су разговори са званичником америчког Стејт департмента Метјуом Палмером били тешки са доста неслагања око КиМ.

" Након тих разговора, али и не само након разговора него и након ових догађаја, са наше стране страхује се да би Албанци могли да мењају стање на терену како би поправили своју позицију", рекао је он..

"Не смете толерисати насиље. Не смете на било који начин било коме дати зелено светло, прећутно или отворено за дестабилизацију прилика. То је нешто што би требало да буде интерес свих и нешто што је свакако политика-интерес Србије", рекао је Ðурић.

Албанске странке у Пришитни се, како каже, такмиче "која ће више да помогне тврђу позицију".

Коментаришући данашње изјаве Аљбина Куртија да приоритет Приштине не треба да буде столица у УН већ уједињење Митровице, Ðурић каже:

"Аљбину Куртију није довољно више ни Уједињене нације да добију, већ тражи да се пониште српске општине."

Он критикује и неке (опозиционе) политичаре у Београду који се, како каже, залажу за то да Србија прихвати чланство Косова у УН, без да добије било шта заузврат.

"Ја им стварно на томе честитам, много су учинили за своју земљу", каже он.

Поводом поруке Брисела да очекује нове састанке Београда и Приштине, Ðурић каже да је Србија однос према дијалогу показала делима, а Пришина неделима.

"Ја сваког од њих могу да погледам у очи, а могу ли они мене?", упитао се Ðурић.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести