Ђурић са Херисом о сарадњи Србије са државом Охајо

ВАШИНГТОН: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић разговарао је данас са генерал-мајором Џоном Херисом, командантом Националне гарде Охаја, о снажном партнерству Србије и ове савезне америчке државе које траје већ пуних 15 година.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Генерал-мајор Херис пренео је посвећеност Националне гарде Охаја, администрације Охаја, као и самог гувернера Мајка Дивајна наставку сарадње са Србијом, како на војном, тако и на цивилном плану, саопштено је из амбасаде Србије у САД.

Оценио је да су вишегодишња сарадња и велики број реализованих заједничких активности у Охају и Србији допринели томе да, временом, успостављено партнерство прерасте у искрено пријатељство припадника Националне гарде Охаја и Војске Србије, као и самих грађана Србије и Охаја.

Указавши да се у овој години обележава двоструки јубилеј - 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, као и 15 година од успостављања сарадње Србије и Охаја, амбасадор Ђурић нагласио је пуну подршку целокупног државног руководства Србије, на челу са председником Србије и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем, даљем развоју и унапређењу постојећих оквира сарадње.

Како је истакао, једна од потврда значаја који Србија придаје односима са Охајом, а самим тим и са САД, била је званична посета председнице Владе Србије Ане Брнабић, као првог страног званичника који се сусрео са гувернером Дивајном и новом администрацијом Охаја убрзо по њиховом преузимању дужности јануара 2019. године.

Програм државног партнерства Србије и Охаја реализује се на основу Споразума о статусу снага, закљученог 2006. године у Вашингтону. Иако иницијално војно-војног карактера, сарадња се константно развијала да би САД данас оцениле Програм државног партнерства са Србијом као један од најуспешнијих билатералних програма међу више од 60 успостављених програма широм света, додаје се у саопштењу.

Према доступним подацима, у савезној држави Охајо живи и ради велики број грађана САД српског порекла.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести