Ђурић: Србе нико неће третирати као грађане другог реда

БЕОГРАД:  Српска листа неће улазити у коалиције и коалиционе споразуме које Србе неће третирати као равноправне грађане и не прихватају њихову легитимну вољу показану на изборима, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ово  је изјавио након састанка са представницима Срба из покрајине на којем је донето пет закључака о њиховом будућем политичком деловању.

"Срби неће молити никога, њима припадају по тамо важећем уставу и закону одређена министарка места и то не било којим Србима, већ онима који су на изборима добили 96 одсто подршке народа", рекао је Ђурић и додао да Срби неће прихватити да Аљбин Курти или било ко други одређује ко ће их представљати у инситуцијама.

Према његовим речима, представници Срба тражили су да не улазе у институције које их неће поштовати, како из њих не би морали да излазе већ за пар месеци.Да би ушли у коалицију потребно је да се направи заокрет од 180 степени у односу на оно што се говори у Приштини, рекао је Ђурић.

Један од закључака донетих на данашњем састанку, којем је присуствовало 65 представника Српске листе и српских институција, према Ђурићевим речима је и да Срби неће прихватити статус грађанина другог реда.

Директор владине Канцеларије казао је и да су донели закључак да ће Срби у случају нових притисака на институције, школе, вртиће, здравствене установе... бити спремни да их напусте на солидаран начин и да примене ненасилне и мирне мере отпора.

Међу закључцима је и тај да се тражи моментално укидање антицивилизацијских такси које су штетне за све грађане јужне покрајине, као и формирање Заједнице српских општина,што како је додао мора да буде свачија обавеза па и Куритјева.

Пети закључак је да ће све српске институције наставити са спровођењем плана Александра Вучића и Владе Србије за подршку српском народу, рекао је Ђурић и подсетио да се у јужној покрајини реализује 349 пројеката од изградње путева, болница, школа до привредних капацитета.

Упозорио је и на опасност од реципроцитета о коме Курти прича јер се иза тога крије забрана гора од такси и односи се на робу из Србије, а која би се односила и на документе и одвијање саобрацаја, као и друга ограничења.

Директор владине Канцеларије је оценио да се Курти понекада понаша као портпарол Ненада Рашића и Слободана Петровића, као и да је најава реципротета коју је требало да назове камуфлажа начин да се Србија присили да призна независност Косова.

Ђурић је рекао да Приштина мора да обезбеди, као што стоји по Уставу и закону, да седам одсто Срба буде у свим институцијама и јавним предузећима и да ће зато морати да отвори на десетине хиљаде нових радних места.

Упитан да прокоментарише изјаву Куртија да Срби нису за формирање ЗСО и да нису реаговали када је формирање проглашено неуставним, Ђурић је казао да то није тачно, да се Српска листа обраћала уставном суду и да је на хиљаде Срба на митингу у Косовској Митровици пре годину дана протествовало зато што се ЗСО не формира.

"Нећемо допустити да ниједна лаж попут ове прође без одговора", казао је Ђурић.Подсетио је и на чињеницу да су представници Срба у једном тренутку хтели и самостално да крену у формирање ЗСО, али се одустало од тога када је процењено да би могло бити евентуалних проблема.

Упитан како ће целокупна ситуација утицати на дијалог и да ли ће бити настављен ускоро, Ђурић је казао да не би спекулисао о наставку дијалога, као и да српска позиција по том питању остаје иста.Директор Канцеларије је рекао и да везу српских представника и Београда нико неће 
прекинути као и да ће СЛ све одлуке доносити у консултацији са председником и Владом Србије.

Ђурић је најавио и "прочишћавање сопствених редова", како би се радило ефикасније и стварао економски амбијент за опстанак малдих на КиМ

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести